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By-laws made by the Christchurch Fire Board. 

Department of Internal Affairs, 
Wellington, 23rd May, 1930. 

THE following by-laws, made by the Christchurch Fire 
Board, are published in accordance with the Fire 

Brigades Act, 1926. 
P_ A. DE LA PERRELLE, 

Minister of Internal Affairs. 

BY-LAWS re PROVISION OF FIRE-ESCAPES. 

Christchurch Fire Board. 
IN exercise of the powers conferred on it by the Fire Brigades 
Act, 1926, and of every other power it in this behalf enabling, 
the Christchurch Fire Board doth hereby, at a duly consti­
tuted meeting thereof held this 13th day of May, 1930, make 
the following by-Iaw:-

A By-law requiring Owners of Buildings to provide such 
Firc-escapes as may be deemed necessary. 

PART I.-PRELIMINAIW. 

SHORT TITLE. 

1. This by-law may be cited by the Short Title of "The 
Christchurch Fire Board Fire-escapes By-law, 1930." 

HEADINGS EXCLUDED. 

2. The division of this by-law into parts, and the headings 
and/or marginal notes affixed to the parts and clauses hereof, 
being intended solely for convenience of reference, shall not 
be deemed part hereof or in any way control or affect the 
interpretation hereof. 

DATE OF COMMENCEMENT. 

3. This by-law shall come into force on the day following 
the publication thereof in the New Zealand Gazette pursuant 
to the provisions of subsection (2) of section 60 of the said 
Act. 

COPIES TO BE SOLD. 

4. A printed copy of this by-law may be obtained from the 
Secretary by the owner of any building or any resident in 
the district for the sum of one shilling. 

INTERPRETATION. 

5. In this by-law, unless inconsistent with the context,­
" The said Act" means the Fire Brigades Act, 1926: 
" Approved" means approved by the Superintendent: 
" Board" means the Christchurch Fire Board: 
" District" means the Christchurch Fire District: 
" Exit" means the opening in the exterior wall of the 

building which is intended to serve as the means of 
access to a fire-escape : 

"Ground floor" in the case of a building erected on 
sloping ground includes any floor or part of a floor 
of the building to which access is obtained by a 
substantially level approach from the exterior. 

"Nominal capacity" means a number of units for the 
time being ascertained as provided in clauses 10 and 
11 hereof: 

"The pitch" of any part of a stairway means the in­
clination to the horizontal of a line drawn from the 
front edge (including nosing) of any step to the 
front edge of the next step above at right angles 
to the direction of the width of the lower step: 

" The tread" of a step of a stairway means the distance 
measured horizontally at right angles to the direc­
tion of the width of the step from the front edge of 
the step to a point vertically in line with the front 
edge of the step next above: 

" Secretary" means the Secretary of the Board appointed 
by the Board under the authority of the said 
Act: 

" Superintendent" moans the Superintendent of Fire 
Brigades appointed by the Board under the autho­
rity of the said Act; and includes a Deputy Super­
intendent and any person for the time being exercis­
ing and discharging, pursuant to the authority of the 
Board, the powers and duties conferred and imposed 
by this by-Ia.w on the Superintendent. 

EXEMPTIONS_ 

7. This by-law shall not apply to any building-
(a) Which has no floor or storey above the ground floor; or 
(6) For which a publican's license or accommodation license 

under the Licensing Act, 1908, has been issued and 
is in force; or 

(e) Which is lawfully used for .any one or more of the 
purposes set out in section 71 of the said Act, and 
for no other purpose. 

ApPLICATION TO PUBLIC BUILDINGS. 

8. In the application of this by-law to any building which 
is used for anyone or more of the purposes set out in section 
71 of the said Act, and also for any other purpose, this by-law 
shall not be deemed to require any matter or thing contrary 
to any requirement made pursuant to the said section 71 or 
to any by-law made thereunder; but, except as aforesaid, 
compliance with any requirement made pursuant to the said 
section 71 or to any by-law made thereunder shall not relieve 
any person from liability to comply with the requirements of 
this by-law. 

APPLICATION TO FACTORIES_ 

9_ In tho application of this by-law to buildings whit'h are 
subject to section 43 of the Factories Act, 1921-22, this 
by-Ia.w shall not be deemed to require any matter or thing 
('ontrary to the said Act or any regulations made thereunder, 
or contrary to any requisition made thereunder; except as 
aforesaid, compliance with the said Act, l'eguiations, and 
rcquisitions shall not relieve any person from liability to 
comply with the requirements of this by-law. 

NOMINAL CAPACITY OF BUILDINGS. 

10. The nominal capacity of a building shall be ascertainpd 
according to the nature and use of the occupancy thereof in 
manner following :-

(a) Except as provided in the subsequent paragraphs 
hereof, the nominal capacity shall be a number of 
nnits equal to the largest number of persons likely, 
in the opinion of the Superintendent, to be present 
in the building at anyone time: 

(b) In the case of every building in which sleeping-accom­
modation is provided for a number of persons ex­
ceeding nineteen but not exceeding one hundred, for 
the purposes of the last preceding para.graph hereof, 
every person for whom sleeping-accommodation is 
provided shall be reckoned as one and a half units : 

(e) In the case of every bnilding in which sleeping-accom­
modation is provided for more than ono hundred 
persons, for the purposes of paragraph (a) of this 
clause, every person for whom sleeping-accommoda­
tion is provided shall be reckoned as two units: 

(d) In ilie case of every building in which such largest 
number of persons is one hundred or more, the nominal 
capacity shall be the number of units ascertained 
under thc preceding paragraphs hereof (so far as 
applicable), increased by fifty per centum: 

(e) In the case of every building, being an institution used 
for sick or infirm persons or children, and every 
building which by reason of the construction or 
situation thereof or the nature of the use or occupancy 
thereof is, in the opinion of the Superintendent, 
liable to unusual damage from fire or unusually 
exposed to risk of fire, or liable to subject its inmates 
to unusual risk in the event of fire, the nominal 
capacity shall be one and a half times the nun:ber 
of units ascertained under all the preceding paragraphs 
of this clause (so far as applicable) : 

Provided that in no case shall any account be taken of 
persons present or likely to be present only in the ground­
floor of the building or any part thereof below the ground­
floor: • 

Provided also that whenever a structural alteration or 
addition to a building is made, or whenever, in the opinion 
of the Superintendent, a change in the nature of the use or 
occupancy of a building has occurred or is likely to occur, or 
whenever there has been an erection, alteration, or change 
of use of any building in the vicinity of a building, or when­
ever any matter has occurred by reason of which the inmates 
of a building are, in the opinion of the Superintendent, exposed 
to increased risk of danger from fire, the Superintendent may 
make a fresh computation of the nominal capacity of such 
building. 

NOMINAL CAPACITY OF PARTS OF BUILDINGS. 

I J. The nominal capacity of any storey or other part of a 
6. This by-law shall apply to all buildings within the building required to be ascertained separately shall be ascer-

district save as next hereinafter provided. tained in the like manner as aforesaid, mutatis mutandis. 

GENERAL APPLICATION. 


