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TRANSPORT (MEASUREMENT OF WEIGHT) NOTICE 1997 

PCR5UA'IT to section 2 (1) of the Transport Act 1962, the Land Transport 
Safety Authority of New Zealand gives the following notice. 

NOTICE 

1. Tide and commencement-(l) This notice may be cited as the 
Transport (Measurement of Weight) Notice 1997. 

(2) This notice comes into force on the 28th day after the date of its 
notification in the Gazette. 

Preliminary Provisions 

2. Interpretation-( 1) In this notice, unless the context otherwise 
reqmres,-

"Axle" includes the wheel or wheels on the axle: 
"Dynamic axle-weigher" means a device used to weigh successively 

each axle of a stationary vehicle or a moving vehicle: 
"Group of axles" means any 2 or more consecutive axles of a vehicle 

or combination of vehicles: 
"Portable wheel-weigher" means a portable device that­

(a) Is either mechanical or electronic; and 
(b) Is designed to weigh a wheel of a stationary vehicle: 

"Semi-trailer" means the trailing unit of an articulated vehicle: 
"Simple trailer" means any trailer with a tow bar rigidly attached to 

the chassis or body of the trailer; but does not include a trailer 
equipped with a jinker pole: 

"Testing authority" means any person referred to in section 
197 (1) (a) of the Transport Act 1962: 

"Weighbridge" means a non-portable device that­
(a) Is either mechanical or electronic; and 
(b) Is designed to weigh a single axle or simultaneously weigh 

2 or more axles. 
(2) For the purposes of this notice, a semi-trailer is to be treated as a 

separate vehicle, whether or not it is readily detachable from the tractor 
unit. 

(3) References in this notice to the weight of 1 or more axles are to be 
read as if such references included the weight on any such axles. 
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3. Approved weighing devices-(I) The weighing devices described 
in subclause (2) are approved for the purpose of recording the weight of a 
wheel, an axle, a group of axles, or a vehicle as required by the definition 
of the term "weight" in section 2 (1) of the Transport Act 1962. 

(2) The approved weighing devices are-
(a) Any weigh bridge or dynamic axle-weigher or portable wheel-weigher 

that has been tested by a testing authority and found to be 
accurate: 

(b) Any weighbridge or portable wheel-weigher or dynamic axle-weigher 
that has been stamped with a mark of verification under the 
Weights and Measures Act 1987. 

Use of Axle-Weighers, Weighbridges, and Pits 
4. Manner of use of dynamic axle-weighers-( 1) The site of any 

dynamic axle-weigher must be reasonably level along the length of the 
vehicle with the dynamic axle-weigher. 

(2) Those sections of the approaches to any dynamic axle-weigher on 
which 1 part of the vehicle is supported while another is being weighed 
must be reasonably level with the weighing platform. 

(3) The weight of an axle may be obtained by placing the axle on or 
slowly moving the axle over a dynamic axle-weigher and noting the weight 
recorded. 

(4) The weight, total weight, or gross weight of a group of axles may be 
obtained from a dynamic axle-weigher by adding the weights recorded in 
respect of each axle. 

5. Manner of use of weighbridges-(l) Those sections of the 
approaches to any weighbridge on which 1 part of a vehicle stands while 
another part is being weighed must be reasonably level with the weighing 
platform. 

(2) The weight of an axle may be obtained at a weighbridge by-
(a) Placing the axle alone on the weighing platform and noting the 

weight recorded; or 
(b) Subtracting from the weight recorded when the axle is on the 

weighing platform at the same time as 1 or more other axles the 
weight recorded when the same 1 or more other axles are on the 
weighing platform alone. 

(3) The weight, total weight, or gross weight of a group of axles may be 
obtained at a weighbridge by-

(a) Placing the axles alone on the weighing platform and noting the 
weight recorded; or 

(b) Subtracting from the weight recorded when the group of axles is on 
the weighing platform at the same time as 1 or more other axles 
the weight recorded when the same 1 or more other axles are on 
the weighing platform alone; or 

(c) Adding the weights recorded on the axles and groups of axles 
making up the group for which the weight is required; or 

(d) Using a combination of the methods referred to in paragraphs (a) to 
(c) in which each axle is taken into account only once. 

6. Manner of use of pits containing portable wheel-weighers­
(1) The surface on which a vehicle stands while its axles are being weighed 
at a pit containing portable wheel-weighers must be reasonably level along 
the length of the vehicle with the platforms of the wheel-weighers. 
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(2) The weight of an axle may be obtained at any such pit by placing the 
axle on the platforms of the wheel-weighers and then-

(a) Adding the weights recorded; or 
(b) If a summing cable is used, noting the weight recorded on 1 of the 

wheel-weighers joined by the cable. 
(3) The weight, total weight, or gross weight of a group of axles may be 

obtained at any such pit by adding the weights recorded in respect of 
individual axles. 

Use of Portable Wheel-Weighers 

7. Portable wheel-weighers to be used on flat surface-(l) The 
weight of the axles of a vehicle may be obtained by using portable wheel­
weighers in accordance with this clause and clause 8 on a surface that is 
reasonably level along the length of the vehicle. 

(2) The portable wheel-weighers must be placed on the surface and the 
vehicle driven onto the platforms of the wheel-weighers. 

8. Manner of weighing axles-(I) The weight of an axle may be 
obtained by placing the axle on the platforms of the wheel·weighers and 
then-

(a) Adding the weights recorded; or 
(b) If a summing cable is used, noting the weight recorded on 1 of the 

wheel-weighers joined by the cable. 
(2) If a single axle is being weighed and the vehicle has 3 or more axles, 

any axles not being weighed must be raised to approximately the same 
level as the axle being weighed. 

(3) If a single axle is being weighed and the vehicle has 2 or more axles 
and is either a semi-trailer or a simple trailer, the point of attachment to 
the towing vehicle must be raised by approximately the same amount. 

(4) If 2 or more axles are being weighed and the vehicle has any axles 
not in that group of axles, the axles not in that group must be raised to 
approximately the same level as the axles being weighed. 

(5) If 2 or more axles are being weighed and the vehicle is either a semi­
trailer or simple trailer, the point of attachment of the trailer to the towing 
vehicle must also be raised by approximately the same amount. 

(6) If this clause requires the point of attachment of a trailer to the 
towing vehicle to be raised, this may be done by raising the axles of the 
towing vehicle to approximately the same level as the axles being 
weighed. 

(7) The weight, total weight, or gross weight of a group of axles may be 
obtained by simultaneously placing all axles of the group on wheel­
weighers and then-

(a) Adding the weights recorded; or 
(b) If a summing cable is used, noting the weight recorded on 1 of the 

wheel-weighers joined by the cable; or 
(c) Using a combination of the methods referred to in paragraphs (a) and 

(b) in which each axle is taken into account only once. 

9. Revocation-The Transport (Measurement of Weight) Notice 1988 
(S.R. 1988/267) is consequentially revoked. 
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Dated at Wellington this 16th day of December 1997. 

1997/375 

M. S. MORRIS, 
Chairperson. 

This notice was made by the Land Transport Safety Authority of New 
Zealand by a resolution passed at a duly constituted meeting held on the 
16th day of December 1997. 

EXPLANATORY NOTE 

This note is not part of the notice, but is intended to indicate its general effect. 

This notice, which comes into force on the 28th day after the date of its notification in the 
Gazette, approves weighing devices for the purposes of the Transport Act 1962 and prescribes 
the manner in which they are to be used. The notice updates and replaces the Transport 
(Measurement of Weight) Notice 1988. 

Issued under the authority of the Acts and Regulations Publication Act 1989. 
Date of notification in Gaz.ette: 18 December 1997. 
This notice is administered in the Land Transport Safety Authority. 


