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THE TECHNICAL INSTITUTES REGULATIONS 1968, 
AMENDMENT NO. 7 

ROBIN COOKE 
Administrator of the Government 

ORDER IN COUNCIL 

At Wellington this 13th day of October 1986 

Present: 

HIS EXCELLENCY THE ADMINISTRATOR OF THE GOVERNMENT IN COUNCIL 
PURSUANT to the Education Act 1964, His Excellency the Administrator of 
the Government, acting by and with the advice and consent of the 
Executive Council, hereby makes the following regulations. 

I. Tide and commencement 
2. Interpretation 

ANALYSIS 

5. Appointment of tutors at technical 
institutes 

6. Termination of employment of 

3. Determination of staffing entitlement 
temporary, part·time, and relieving 
tutors 

4. Advertising of positions Schedule 

REGULATIONS 

1. Title and cOInmencement-(I) These regulations may be cited as 
the Technical Institutes Regulations 1968, Amendment No. 7, and shall be 
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read together with and deemed part of the Technical Institutes Regulations 
1968" (hereinafter. referred to as the principal regulations). 

(2) These regulations shall come into force on the 14th day after the date 
of their notification in the Gazette. 

2. Interpretation-(I) Regulation 2 of the principal regulations is 
hereby amended by inserting, in their appropriate alphabetical order, the 
following definitions: 

"'Full·time tutor' means a tutor (other than a short· term tutor) 
appointed under regulation 14 (l) (a) (i) of these regulations: 

" 'Part-time tutor' means a tutor appointed under subparagraph (ii) or 
subparagraph (iiil of regulation 14 (1) (b) of these regulations: 

"'Proportional tutor' means a tutor appointed under regulation 
14 (1) (a) (ii) of these regulations: 

" 'Relieving tutor' means a relieving tutor appointed under regulation 
14 (2) of these regulations: 

"'Short-term tutor' means a tutor appointed under regulation 14 
(l) (a) (i) of these regulations (in accordance with section 165B of 
the Act) to a position that the controlling authority concerned has 
specified may be filled by the making of a short· term 
appointment: 

"'Temporary tutor' means a tutor appointed under regulation 
14 (l) (b) (i) of these regulations:". 

(2) The principal regulations are hereby consequentially amended in the 
manner indicated in the Schedule to these regulations. 

S. Detenmnation of staffing entitlement-(I) Regulation 5A (1) of the 
principal regulations (as substituted by regulation 3 (1) of the Technical 
Ins~t';ltes Regulations 1968, Amendment. No. 5) is hereby amended by 
orruttm~ from J?,aragraph (a) the expressIOn "14", and substituting the 
expression "13B '. 

(2) The said regulation 5A is hereby further amended by adding the 
following subclause: 

"(6) For the purposes of this regulation, a proportional or part· time tutor 
shall be counted as the same fraction of a tutor as the fraction of the 
maximum annual duty hours of a full·time tutor the position the 
proportional or part· time tutor holds was advertised as entailing." 

4. Advertising of positions-(l) The principal regulations are hereby 
amended by revoking regulations 8 (as substituted by regulation 5 of the 
Technical Institutes Regulations 1968, Amendment No. 5) and 9, and 
substituting the following regulation: 

"8. (l) No person shall be appointed as a full-time or short· term tutor at a 
technical institute unless applications for appointment to the position 
concerned have been invited by the controlling authority by advertisement 

·S.R. 1968/108 
AmmdmmtNo. I: S.R. 1971/192 
Amendment No. 2: S.R. 1972129 
Amendment No. S: S.R. 1975167 
Ammdment No. 4: S.R. IJ/rooiI,dJ 
Ammdment No. 5: S.R. 19811131 
Ammdment No. 6: S. R. 1984/99 
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in the Education Gazette, and in any other manner the Director-General 
requires (generally or in any particular case), at least 14 days before a date 
specified in the notice as the date on which applications close. 

"(2) No person shall be appointed as a proportional tutor at a technical 
institute unless-

"(a) The person was or will be immediately before the date on which the 
appointment took or will take effect a full-time tutor employed 
at that institute; or 

"(b) Applications for appointment to the position concerned have been 
invited by the controlling authority by advertisement in the 
Education Gazette, and in any other manner the Director-General 
requires (generally or in any particular case) at least 14 days 
before a date specified in the notice as the date on which 
applications close." 

(2) Regulation 5 of the Technical Institutes Regulations 1968, 
Amendment No_ 5 is hereby consequentially revoked_ 

5. Appointment of tutors at technical institutes-(l) The principal 
regulations are hereby amended by revoking regulation 14 (as substituted 
by regulation 9 of the Technical Institutes Regulations 1968, Amendment 
No. 5), and substituting the following regulation: 

"14. (1) Subject to subclauses (3) to (5) of this regulation, the controlling 
authority of a technical institute may-

"(a) Permanently appoint-
"(i) Tutors who are required as a term of their appointment to 

work full-time: 
"(ii) Tutors (other than principals, deputy principals, heads of 

department, and course supervisors) who are required as a term 
of their appointment to undertake each week work equivalent to 
a specified fraction of the weekly work of a full-time tutor: 

"(b) Temporarily appoint tutors who are required as a term of their 
appointment-

"(i) To work full-time; or 
"(ii) To undertake each week work that is equivalent to a 

specified fraction (amounting to not less than 15 hours) of the 
weekly work of a full-time tutor; or 

"(iii) To undertake each week work of a specified number of 
hours (not exceeding 15). 

"(2) The controlling authority of any technical institute may temporarily 
appoint any tutor to fill a vacancy caused by the temporary absence of any 
other tutor employed at the institute. 

"(3) No proportional tutor shall be appointed to a position entailing a 
fraction ofless than 0.5 or more than 0_8 of the maximum hours of a full­
time tutor. 

"(4) No person shall be appointed a short-term tutor at a technical 
institute-

"(a) For any period shorter than 12 months; or 
"(b) For any period longer than 3 years; or 
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"(c) In the case of a person who is already employed at that institute as a 
short·term tutor,-

"(i) For any period that, when added to the person's 
continuous past service (calculated immediately before the 
appointment takes effect) as a short· term tutor at that institute, 
exceeds 6 years; or 

"(ii) If the person's current period of service as a short· term 
tutor is the person's third consecutive period of service as a 
short· term tutor at the institute. 

"(5) No person shall be appointed a temporary or part-time tutor at a 
technical institute for any period exceeding 12 months." 

(2) Regulation 14A of the principal regulations (as inserted by regulation 7 
of the Technical Institutes Regulations 1968, Amendment No. 1) is hereby 
consequentially amended by revoking subclauses (1) and (2), and 
substituting the following subclause: 

"(2) For the purposes of the staffing entitlement of a technical 
correspondence institute-

"(a) A tutor employed for an average of 34 hours or more in each of 42 
weeks of the year shall be deemed to be a full'time tutor; and 

"(b) A tutor not so employed shall be deemed to be a fraction of a full· 
time tutor bearing the same relationship to one as the average 
hours the tutor works per week for 42 weeks bear to 34." 

(3) Subclause (3) of the said regulation l4A is hereby consequentially 
amended by omitting the words "permanent appointment to permanent 
positions in the institute in place of those positions held by part· time or 
relieving tutors, but no tutor shall be permanently appointed to any 
position so advertised", and substituting the words "appointment as full· 
time, short·term, or proportional tutors of persons to replace temporary 
and part· time tutors employed there; but no such tutor shall be 
appointed". 

(4) Regulation 9 of the Technical Institutes Regulations 1968, 
Amendment No. 5 is hereby consequentially revoked. 

6. Termination of employment of temporary, part-time, and 
relieving tutors-(I) The principal regulations are hereby amended by 
revoking regulations 22 and 22A (as inserted by regulation 9 of the 
Technical Institutes Regulations 1968, Amendment No. 1), and substituting 
the following regulation: 

"22. The employment of a temporary, part· time, or relieving tutor at a 
technical institute may be determined by the controlling authority-

"(a) Where the determination is on disciplinary grounds, without notice: 
"(b) In every other case, by 2 weeks' written notice." 
(2) Regulation 9 of the Technical Institutes Regulations 1968, 

Amendment No. 1 is hereby consequentially revoked. 
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SCHEDULE 

Reg. 2 (2) 

CONSEQUENTIAL AMENDMENTS 

Provisions Amended 

Regulation 13 (2) (as sub­
stituted by regulation 8 
of the Technical Insti· 
tutes Regulations 1968, 
Amendment No. 5) 

Regulation 1 7 

Regulation 20 (1) (as 
substituted by regula­
tion 11 of the Technical 
Institutes Regulations 
1968, Amendment 
No. 5) 

Regulation 20 (5) (as sub­
stituted as aforesaid) 

Regulation 20A (1) (as sub­
stituted as aforesaid) 

Amendment 

By inserting in paragraph (a), after the expres· 
sion "full-time", the words "or short-term". 

By inserting in paragraph (b), after the expres­
sion "full-time", the words ", short-term, or 
part-time". 

By omitting the words "full·time or part­
time". 

By omitting the words "tutor appointed for 
the first time to a permanent teaching posi­
tion in an institute", and substituting the 
words "tutor permanendy appointed at a 
technical institute for the first time". 

By omitting the words "appointed for the first 
time to a permanent teaching position in an 
institute", and substituting the words "serv' 
ing a probationary period at a technical in­
stitute under this regulation". 

By inserting, after the words "full-time tutor", 
the words .. , short· term, or proportional,". 

P. C. MILLEN, 
Clerk of the Executive Council. 

EXPLANATORY NOTE 

This note is not part of the regulation;, but is intended to indicate their general effect. 
These regulations amend the Technical Institutes Regulations 1968, and have 2 effects. First 

they provide for the employment of temporary tutors and proportional tutors in technical 
institutes and technical correspondence institutes. Proportional tutors are permanent part· 
time tutors, and have the same rights as permanent full· time tutors. Secondly, they clariry the 
limitations on the employment of short·term tutors (who are full·time tutors appointed for a 
specified period rather than indefinitely). 

Issued under the authority of the Regulations Act 1936. 
Date of notification in Gautte: 16 October 1986. 
These regulations are administered in the Department of Education. 


