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mE TECHNICAL INSTITUTES REGULATIONS 1968, 
AMENDMENT NO. 1 

ARTHUR PORRITT, Governor-General 

ORDER IN COUNCIL 

At the Government House at Wellington this 13th day of September 1971 

Present: 
HIS EXCELLENCY THE GoVERNOR-GENERAL IN COUNCIL 

PuRSUANT to the Education Act 1964, His Excellency the Governor­
General, acting by and with the advice and consent of the Executive 
Council, hereby makes the following regulations. 

REGULATIONS 

1. Title-These regulations may be cited as the Technical Institutes 
Regulations 1968, Amendment No. 1, and shall be read together with 
and deemed part of the Technical Institutes Regulations 1968* (herein­
after referred to as the principal regulations). 

2. Interpretation-( 1) Regulation 2 of the principal regulations is 
hereby amended by inserting, in the appropriate alphabetical order, the 
following definitions: 

"Approved course" means any course in a technical correspondence 
institute recognised by the Director-General pursuant to section 
91 of the Act and approved by him for the purpose of the 
staffing entitlement of the institute: 

"Assignment" means a unit of instruction in a subject of an 
approved course: 

"Technical correspondence institute" means a correspondence school 
which pursuant to section 90 (2) of the Act is deemed to be a 
technical institute within the meaning of Part III of the Act. 

(2) Regulation 2 of the principal regulations is hereby further 
amended-

(a) By inserting in the definition of the expression "approved class", 
after the word "institute", the words "other than a technical 
correspondence institute": 

(b) By adding to the definition of the expression "technical institute" 
the words "and unless otherwise expressly provided, includes a 
technical correspondence institute:". 

*S.R. 1968/108 
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3. Part 11 not to apply to technical correspondence institute-The 
principal regulations are hereby further amended by inserting in Part II 
of the principal regulations, ,after regulation 2 and the heading "Staffing 
Entitlement" the following regulation: 

"2A. Nothing in this Part of these regulations shall apply to a technical 
corre~pondence institute; and the expression 'technical institute', 
wherever used in this Part, shall not include a technioal correspondence 
institute." 

4. Staffing entitlement in technical correspondence institutes-The 
principal regulations are hereby further amended by inserting, after 
Part II, the following Part: 

"PART IIA 

Staffing Entitlement in Technical Correspondence Institutes 
"5B. Classification of approved courses-All approved courses shall 

be classified into 3 groups (to be called Group I, Group II, and 
Group Ill) in a schedule notified by the Director-General to the con­
trolling authorities of technical correspondence institutes; and the 
Director-General shall from time to time notify the controlling authorities 
of amendments to the Schedule. 

"5e. Determination of staffing entitlement of a technical correspon­
dence institute- ( 1) Except as otherwise provided in this regulation, the 
staffing entitlement of any technical correspondence institute for any 
year shall be based on the total number of weighted enrolments, the total 
number of weighted assignments, and the number of assignments to be 
revised, as assessed for the institute in accordance with regulation 5D of 
these regulations. 

"( 2) The staffing entitlement of every technical correspondence insti­
tute shall, in addition to the Principal, the Deputy Principal, and each 
Head of Department, be-

"(a) One tutor for each 200 weighted enrolments assessed in accord­
ance with regulation 5D of these regulations: 

Provided that if the number of weighted enrolments has 
increased in each of the 2 immediately preceding years, or has 
decreased in each of those years, the number of tutors so 
calculated shall be increased or decreased in direct proportion 
to the increase or decrease in weighted enrolments and by the 
same number of tutors expressed as a percentage of the number 
of tutors so calculated as the average annual increase or 
decrease in weighted enrolments for those 2 years expressed 
as a percentage of the average number of weighted enrolments 
for those years; and 

"(b) One tutor for each 20 weighted assignments assessed in accord­
ance with regulation 5D of these regulations; and 

"( c) One tutor for each 25 assignments to be revised in accordance 
with regulation 5D of these regulations. 

"(3) Notwithstanding anything in subclause (2) of this regulation, the 
staffing entitlement of a technical correspondence institute determined 
in accordance with sub clause (1) of this regulation for any year shall be 
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increased by 0.2 of a tutor for each Course Supervisor of Grade I, and 
by 0.3 of a tutor for each Course Supervisor of Grade H, on the staff 
of the institute on the 1st day of August of the immediately preceding 
year, and shall be reduced by 1 tutor for each 200 students enrolled in 
any subject in the institute whose work in that subject was at that date 
being marked externally on behalf of the institute. 

"(4) Notwithstanding anything in subclauses (1) to (3) of this 
regulation, the staffing entitlement of a technical correspondence institute 
may be increased by the employment of such additional tutors as the 
Director-General may approve if there are special circumstances which, 
in the opinion of the Director-General, warrant an increase in the staffing 
entitlement. 

"( 5) For the purposes of this regulation, no tutor appointed to a 
technical correspondence institute for the first time slmll, for the purposes 
of determining the staffing entitlement of the institute, be deemed to be 
employed in that institute until he has completed 4 weeks' service. 

"5D. Assessment of basis of determining staffing entitlement-For the 
purposes of determining the staffing entitlement for any year in accord­
ance with regulation 5e of these regulations-

"(a) The number of weighted enrolments shall be-
"(i) The total number of enrolments in any subject of a 

Group I course, of students actively engaged in that subject; 
and 

"(ii) The total number of enrolments in any subject of a 
Group H course, of students actively engaged in that subject, 
increased by one-third; and 

" (iii) The total number of enrolments in any subject of a 
Group IH course, of students actively engaged in that subject, 
increased by one-half-
on the 1st day of August of the immediately preceding year: 

"(b) The number of weighted assignments shall be-
" (i) The total number of new assignments in Group I 

subjects; and 
"(ii) The total number of new 'assignments in Group Il 

subjects increased by one-third; and 
"( iii) The total number of new assignments in Group III 

subjects increased by one-half-
on the 1st day of August of the immediately preceding year: 

"( c) The number of assignments to be revised shall be 5 percent of 
all assignments being undertaken on the 1st day of August 
of the immediately preceding year." 

5. Appointment of tutors-(I) Regulation 13 of the principal regula­
tions is hereby amended by inserting, before the word "The", where 
it first occurs in sub clause (2), the words "In the case of any technical 
institute other than a technical correspondence institute". 

(2) The said regulation 13 is hereby further amended by inserting, 
after subclause (2), the following sub clause : 

"(2A) The total number of tutors, including part-time and full-time 
relieving tutors, employed in a technical correspondence institute in lany 
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year shall not exceed the number permitted by the staffing entitlement for 
that year as determined in accordance with the provisions of Part HA 
of these regulations." 

6. Part-time tutors-Regulation 14 of the principal regulations is 
hereby amended by inserting, after the words "technical institute", the 
words "other than a technical correspondence institute". 

7. Part-time tutors in a technical correspondence institute-The 
principal regulations are hereby further amended by inserting, after 
regulation 14, the following regulation: 

"14A. (1) Notwithstanding 'anything in these regulations, the control­
ling authority of a technical correspondence institute may in any year, 
after consultation with the Principal of the institute, appoint such number 
of part-time or relieving tutors as it thinks fit instead of the full-time 
tutors of various grades whom it is entitled to appoint under regulation 
5e of these regulations. 

"(2) Any part-time or relieving tutor appointed in accordance with 
subclause (1) of this regulation instead of a full-time teacher of the 
same grade shall, for the purposes of the staffing entitlement of the 
technical correspondence institute be deemed to be a full-time tutor of 
the same grade if he is employed for 34 hours in each of 42 weeks in 
the year; but, if he is employed for less than 34 hours in each of 
42 weeks in the year, his assessment as a full-time tutor of the same grade 
shall, for the purposes of the staffing entitlement of the technical 
correspondence institute be reduced by the same proportion as the 
difference between his employment at less thian 34 hours in each of 
42 weeks bears to employment for 34 hours in each of 42 weeks in the 
year. 

"(3) During the month of September in every year, the controlling 
authority of a technical correspondence institute shall by advertisement 
invite applications for permanent 'appointment to permanent positions in 
the institute in place of those positions held by part-time or relieving 
tutors, but no tutor shall be permanently appointed to any position so 
advertised until the commencement of the following year." 

8. Termination of employment of part-time tutors-Regulation 22 of 
the principal regulations is hereby 'amended by inserting, after the word 
"tutors", the words "in a technical institute other than a technical 
correspondence institute". 

9. Termination of employment of part-time tutors in technical 
correspondence institutes-The principal regulations are hereby further 
amended by inserting, after regulation 22, the follOWing regulation: 

"22A. The appointment of a part-time or relieving tutor in a 
technical correspondence institute may, on disciplinary grounds, be ter­
minated by the controlling authority without notice, but in no other 
case shall the employment of a part-time or relieving tutor in a 
technical correspondence institute be terminated without his first receiv­
ing from the controlling authority 1 month's written notice of the 
termination. " 
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10. Periods of duty-Regulation 28 of the principal regulations is 
hereby amended by inserting, after the words "technical institute", in 
both places where they occur, the words "other than a technical 
correspondence institute". 

11. Periods of duty in a technical correspondence institute-The 
principal regulations are hereby further amended by inserting, after 
regulation 28, the following regulation: 

"28A. A technical correspondence institute may, for not more than 
48 consecutive weeks in a year, be open from Monday to Friday in each 
week from 8 a.m. to 5 p.m. except on those days when the institute is 
closed in accordance with regulation 63 of these regulations; and, subject 
to regulation 29A of these regulations, any tutor may be required by 
the controlling authority of the institute to be on duty at any time 
when the institute is so open for not more than 44 weeks in the year: 

"Provided that--
"(a) No tutor shall be required to be on duty for more than 34 hours 

in each of 42 weeks in any year; and 
"(b) A technical correspondence institute may be open at times other 

than those specified if the controlling authority and the 
Director-General agree that special circumstances warrant it, 
but the attendance of tutors at those other times shall be 
entirely voluntary." 

12. Maximum weekly hours of duty-(1) Regulation 29 of the 
principal regulations is hereby amended by inserting, after the words 
"no tutor", the words "in a technical institute other than a technical 
correspondence institute". 

(2) The S'aid regulation 29 is hereby further amended by adding as 
subclause (2), the following subc1ause: 

"( 2) Subject to sub clause (1) of this regulation, any tutor in a 
technical correspondence institute may, with the approval of the Principal 
of that institute, accept a part-time teaching position at any other 
technical institute (whether or not a technical correspondence institute). 
Every 2 hours in which the tutor is employed in that part-time teaching 
position shall count as 3 hours of the 34 and 36 hours respectively 
mentioned in subclause (1) of this regulation. No such employment shall 
be taken between 8 a.m. and 5 p.m., unless the tutor is under the 
direction of the Principal of the institute at which he is employed in the 
part-time position, and for every 3 hours during those hours no more 
than 2 shall be cla~s contact hours." 

13. Maximum weekly hours of duty-The principal regulations are 
hereby further amended by inserting, after regulation 29, the following 
regulation: 

"29A. Except with the prior approval of the Director-General, no tutor 
shall undertake more than 36 hours of duty in any week; and, unless 
the tutor consents, or any conditions of employment agreed to by him 
at the time of his appointment otherwise specify, he shall not be required 
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to be on duty for more than 34 hours in any week, nor in any year 
for more than 42 weeks if for those weeks he has been on duty for an 
average of not less than 34 hours in each week." 

14. Total duty hours-Regulation 31 of the principal regulations is 
hereby amended by adding to subclause (1) the words "in any technical 
institute other than a technical corresp~mdence institute". 

15. Expenditure of grants for general expenses-Regulation 59 of the 
principal regulations is hereby amended by adding to paragraph (b) the 
words "or courses". 

16. Vacations of tutors of technical correspondence institutes-The 
principal regulations are hereby further amended by inserting, after 
regulation 63, the following regulation: 

"63A. Notwithstanding anything in these regulations, a tutor in a tech­
nical correspondence institute shall be entitled to a total of 10 weeks' 
vacation in a year, which shall be taken at times in keeping with the 
needs of the institute and which shall, except in exceptional circum­
stances approved by the Director-General, comply with the following 
requirements: 

"(a) Not less than 4 weeks' vacation shall be taken during December 
of any year and January of the next succeeding year: 

"(b) Not less than 4 weeks shall, if not also taken during the months 
mentioned in paragraph (a) of this regulation, be taken in 
periods of not less than 1 week at a time: 

" ( c) Any remaining period of vacation shall be taken in periods of 
not less than 1 day at a (lIlle." 

P. J. BROOKS, 
Clerk of the Executive Council. 

EXPLANATORY NOTE 

This note is not part of the regulations, but is intended to indicate their 
general effect. 

These regulations amend the Technical Institutes Regulations 1968. With 
certain exceptions, and subject to certain modifications, the principal regulations 
now apply to any correspondence schools which, pursuant to section 90 (2) of 
the Education Act 1964, are deemed to be technical inlltitutes within the meaning 
of Part III of the Act. 

Issued under the authority cl the Regulations Act 1936. 
Date of notification in Gazette: 16 September 1971. 
These regulations are administered in the Department of Education. 


