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THE SOCIAL SECURITY (MEDICAL FEES) REGULATIONS 1986, 
AMENDMENT NO. 8 

CA THERINE A. TIZARD, Governor·General 

ORDER IN COUNCIL 

At Wellington this 9th day of December 1991 

Present: 

HER ExCELLENCY THE GOVERNOR-GENERAL IN COUNCIL 

PURSUANT to sections 95, 123, and 132 of the Social Security Act 1964, Her 
Excellency: the Governor-General, acting by and with the advice and 
consent of the Executive Council, hereby makes the following regulations. 

REGULATIONS 
1. Tide and cOlDDlencement-( 1) These regulations may be cited as 

the Social Security (Medical Fees) Regulations 1986, Amendment No. 8, 
and shall be read together with and deemed part of the Social Security 
(Medical Fees) Regulations 1986* (hereinafter referred to as the principal 
regulations). 

(2) These regulations shall come into force on the 1st day of February 
1992, and shall apply to medical services provided on or after that date. 

·S.R. 1986/290 
Amendment No. I: (Revoked by S.R. 19891360) 
Amendment No. 2: (RevoMd by S.R. 1990/178) 
Amendment No. 8: S.R. 1989/860 
Amendment No. 4: (RevoMd by S.R. 199OfJ57) 
Amendment No. 5: S.R. 1990185 7 
Amerulment No. 6: S.R. 1991/54 
Amendment No. 7: S.R. 1991/168 
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2. Interpretation-Regulation 2 of the principal regulations is hereby 
amended by inserting, in its appropriate alphabetical order, the following 
definition: 

"'Dependent child', in relation to any person, means a child whose 
care is primarily the responsibility of that person, and who­

"(a) Is being maintained as a member of that person's family; 
and 

"(b) Is financially dependent on that person; and 
"(c) Is not a child in respect of whom payments are being 

made under section 363 of the Children, Young Persons, and 
Their Families Act 1989:". 

8. New regulations substituted-(I) The principal regulations are 
hereby amended by revoking regulations 4, 4A, 5, and 5A, and substituting 
the following regulations: 

"4. Issue of high use health cards-(I) The Director·General may 
from time to time, on application, issue any eligible person with a high use 
health card in such form as the Director·General from time to time 
determines. 

"(2) Every high use health card shall be endorsed with a commencement 
date and an expiry date, and shall not be valid for any purpose before the 
commencement date or after the expiry date. 

"(3) Every application for a high use health card shall be in such form as 
the Director·General from time to time determines, and shall-

"(a) Be dated and be signed by a medical practitioner and the applicant 
(or the parent or guardian of the applicant, if the applicant is a 
dependent child); and 

"(b) Have attached to it receipts or other evidence acceptable to the 
Director·General showing either-

"(i) That in the perioa of 12 months immediately preceding 
the date of the application, the applicant has received, and been 
charged for, general medical services on not less than 12 
specified dates; or 

"(ii) That in the period of 6 months immediately preceding 
the date of the application, the applicant has received, and been 
charged for, general medical services on not less than 6 
specified dates; and 

"(c) Have incorporated in it or attached to it-
"(i) In the case of an applicant to whom paragraph (b) (i) of 

this subclause applies, a statement, certified as correct by a 
medical practitioner, that the applicant's medical condition or 
medical conditions makes continued high use of general medical 
services necessary; or 

"(ii) In the case of an applicant to whom paragraph (b) (ii) of 
this subclause applies, such particulars and information as the 
Director·General requires snowing, to the Director·General's 
satisfaction, that the applicant is suffering from a medical 
condition of such seventy as to make continued high use of 
general medical services necessary. 

"5. Fees for general medical services for various categories of 
persons-( 1) Subject to the provisions of this Part and of Part III of these 
regulations, for each occasion on which a medical practitioner provides 
any general medical services for a patient who is within one of the 
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cate~ories specified in Part 11 of the First Schedule to these regulations, the 
medical practitioner shall be entitled to receive from the Department the 
relevant fee specified in the said Part 11. 

"(2) If a patient is within more than one category specified in Part 11 of 
the First Schedule to these regulations, the fee payable shall be the highest 
relevant fee." 

(2) The following regulations are hereby consequentially revoked: 
(a) Regulation 3 of the Social Security (Medical Fees) Regulations 1986, 

Amendment No. 5: 
(b) Regulation 4 of the Social Security (Medical Fees) Regulations 1986, 

Amendment No. 6. 

4. New First Schedule-(I) The principal regulations are hereby 
amended by revoking the First Schedule, and substituting the First 
Schedule set out in the Schedule to these regulations. 

(2) Regulation 4 of, and the Schedule to, the Social Security (Medical 
Fees) Regulations 1986, Amendment No. 5 are hereby consequentially 
revoked. 
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Reg. 4 (1) SCHEDULE 
NEW FIRST SCHEDULE TO PRINCIPAL REGULATIONS 

"FIRST SCHEDULE 
PART I 

Interpretation 

In this Schedule, unless the context otherwise requires,-
'Group 1 card' has the same meaning as in the Social Security 

(Entitlement Cards) Regulations 1991 (S.R. 1991/236): 
'Group 2 card' has the same meaning as in the Social Security 

(Entitlement Cards) Regulations 1991 (S.R. 1991/236): 
'High use health card' means a high use health card issued pursuant to 

regulation 4 of these regulations. 

PART 11 
Fees Payable Jor General Medical Services 

Category 

1. (a) Holder of current Group 1 card 
(b) Dependent child, under 5 years of age, of holder of current 

Group 1 card . . . . . . . . 
(c) Dependent child, 5 years of age or over, of holder of current 

Group 1 card . . . . . . . . 
2. (a) Holder of current Group 2 card . . . . . . 

(b) Dependent child, under 5 years of age, of holder of current 
Group 2 card . . . . . . . . 

(c) Dependent child, 5 years of age or over, of holder of current 
Group 2 card . . . . . . . . 

3. (a) Holder of current high use health card who is not a child 
(b) Holder of current high use health card who is a child under 

5 years of age 
(c) Holder of current high use health card who is a child 5 years 

of age or over . . . . . . . . 
4. Child who is not within a category specified in clause 1 or 

clause 2 or clause 3 above . . . . 
5. Guaranteed retirement income earner 
6. Person 65 years of age or over 

MARIE SHROFF, 

Fee 
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25 

20 
17 

25 

20 

15 
12 
12" 

Clerk of the Executive Council. 
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This note is not part of the regulations, but it is intended to indicate their general effect. 
These regulations-
(a) Provide for the issue of high use health cards: 
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(b) Prescribe the fees payable for general medical services provided for the various 
categories of persons specified in the Schedule to these regulations. 

Issued under the authority of the Acts and Regulations Publication Act 1989. 
Date of notification in Gazette: 12 December 1991. 
These regulations are administered in the Department of Health. 


