
500 

1976/92 

THE SHIPPING (MANNING OF RESTRICTED-LIMIT SHIPS) 
REGULATIONS 1976 

DENIS BLUNDELL, Governor-General 

ORDER IN COUNCIL 

At the Government Buildings at Wellington this 5th day of April 1976 

Present: 

THE RIGHT HON. R. D. MULDOON PRESIDING IN COUNCIL 

PURSUANT to the Shipping and Seamen Act 1952, His Excellency the 
Governor-General, acting by and with the advice and consent of the 
Executive Council, hereby makes the following regulations. 

REGULATIONS 

1. Title and commencement-( 1) These regulations may be cited as 
the Shipping (Manning of Restricted-limit Ships) Regulations 1976. 

(2) These regulations shall come into force on the 3rd day of May 
1976. 

2. Interpretation-In these regulations, unless the context otherwise 
requires,-

"The Act" means the Shipping and Seamen Act 1952: 
"Approved bridge control", in relation to any ship, means such 

control mechanism and instrumentation located adjacent to 
the helmsman's main steering position as is sufficient in the 
opinion of a Surveyor of Ships for the safe operation and 
effective control of the main propulsion machinery and the 
ship: 

"Crew member" means a bona fide member of the crew who is 
over the age of 15 years and is engaged in the business of the 
ship, being a member who is remunerated for his services and 
has contributed no other consideration for his carriage: 

"Director" means the person for the time being holding the office 
of Director of the Marine Division of the Ministry of Trans­
port; and includes the Deputy Director of that Division: 
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"Length", in relation to· any ship, means either the register length, 
or 95 percent of the length measured from the foreside of the 
head of the stem to the extreme after end of the ship, which­
ever is the greater: 

"Owner", in relation to any ship, includes any person for the time 
being responsible for the navigation and management of the 
ship: 

"Restricted-limit ship" means a ship (not being a New Zealand 
fishing boat) in respect of which a restricted-limit certificate 
is for the time being in force: 

"Tug" means a ship which is engaged in towing, pushing, or other­
wise propelling barges, hulks, or other ships: 

Other expressions defined in the Act have the meanings so defined. 

3. Application-These regulations shall apply with respect to every 
restricted-limit ship, except one which is for the time being towed or 
propelled by another ship. 

4. Manning-( 1) Every ship to which these regulations apply shall 
carry a duly certificated master and engineer according to the scale 
set out in the First Schedule to these regulations. 

(2) The owner of every ship to which these regulations apply shall 
ensure that sufficient other crew is carried as is necessary for the safe 
operation of the ship: 

Provided that in no case shall the total complement (including the 
master and engineer) be less than that specified in Part II of the First 
Schedule to these regulations. 

(3) Any crew member carried on board any ship which is being 
towed or propelled by another ship shall be additional to the com­
plement required to be aboard the towing or propelling ship pursuant 
to the scale set out in the First Schedule to these regulations. 

5. Alternative certificates- (1) Certificates of competency or service 
which shall be accepted as alternatives to those specified in the First 
Schedule to these regulations are specified in the Second Schedule to 
these regulations. 

(2) Certificates of competency or service granted by or under the 
authority of the Government of another Commonwealth country which 
pursuant to section 18 of the Act are of the same force and effect as 
certificates granted under the Act shall, for the purposes of these 
regulations, be of the same effect as the New Zealand certificates to 
which they are recognised as corresponding. 

6. Training of crew-The master of every ship to which these regu­
lations apply shall ensure that every crew member-

(a) Is familiar with the location of, and has been instructed in the 
correct usage of, all items of safety equipment, including life­
saving and fire appliances, carried on the ship; and 

(b) Has received adequate instructions in the normal operation of 
the ship and in the duties that he is required to perform in 
the event of an emergency. 
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7. Ships subject to special manning-Where the Minister is satis­
fied that, having regard to the size, design, or intended use of any ship 
to which these regulations apply, the requirements of the scale set out 
in the First Schedule to these regulations are insufficient for the safe 
and efficient management of any ship, he may, by notice in writing 
to the owner, require that the ship shall carry such certificated master, 
certificated officers, and other crew members as are specified in the 
notice, and in that case the ship shall carry a master, certificated 
officers, and other crew members as specified in the notice. 

8. Exemptions-(l) Where before the commencement of these regu­
lations the Minister or the Secretary has pursuant to the Act specified 
the manning of a ship by notice in writing to the owner thereof, that 
notice shall, unless revoked or amended by the Minister or the Secretary, 
as the case may be, continue to have effect, notwithstanding any pro­
vision of these regulations: 

Provided that no such notice shall be amended or revoked unless 
the owner has been consulted and has been given not less than 3 
months' notice in writing of the proposed amendment or revocation. 

(2) The Minister may, if he thinks fit, by notice to the owner of a 
ship, allow in substitution for the manning requirements specified in 
the First Schedule to these regulations such alternative manning as he 
considers reasonable, having regard to the size, type, and service of 
that ship, and may at any time by notice to the owner cancel that 
first-mentioned notice. 

(3) Where in the case of any ship the manning required by these 
regulations exceeds that required in the same circumstances imme­
diately before the commencement of these regulations, the Director may, 
on written application by the owner made within 6 months after the 
commencement of these regulations, grant a permit to the owner allow­
ing the ship to operate with the former manning for such period as 
may be specified in the permit. 
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SCHEDULES 

FIRST SCHEDULE 

MANNING SCALES FOR RESTRICTED-LIMIT SHIPS 

Part I: Grades of Certificate Required by Master and Engineer of 
Restricted-limit Ship 

In this Schedule, the power of the main propulsion machinery in 
kilowatts (kW) shall be deemed to be the power shown in the ship's 
certificate of registry or, in the case of a ship which is not registered, 
as declared by a Surveyor of Ships, that declaration to be based on the 
maker's continuous rated brake or shaft power of all a ship's propulsion 
engines, whether or not all are normally used, and whether or not any 
part of the developed power is diverted from the propeller shafts, and 
whether or not the ship normally runs at reduced power. 

Length of Ship 

20 metres and under 

Exceeding 20 metres 

Grade of Certificate 
to be held by Master 

Master of restricted­
limit launch 

Master of river ship 

Grade of Certificate to be held by Engineer 

Motor Ship Steamship 

• 
River engineer or 

marine-engine 
driver 

For ships ofless than 425 kW-
Single Twin I Single Twin 
screw screw screw screw 
ELMSt ELMSt 3 steam 3 steam 

For ships of 425 kW and less than 
850 kW-

Single Twin I Single 
screw screw screw screw 
2CM ELMSt 2 steam 3 steam 

Twin 

For ships of 850 kW and over-
Single Twin I Single Twin 
screw screw screw screw 
2CM 2CM 2 steam 2 steam 

NOTES 

*If the ship is not fitted with approved bridge control, a separate engineer holding a 
certificate as engineer of restricted-limit motor ship shall be carried. 

tWhere the master holds the engineer's certificate and the ship is equipped with approved 
bridge control, a separate engineer is not required. 

ELMS-Engineer of local motor ship. 
2CM-Second-c1ass coastal motor engineer. 
3 Steam-Third-c1ass steam engineer. 
2 Steam-Second-class steam engineer. 
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Part II: Minimum Total Complement (Including Master or Master 
and Engineer) 

1. Ships In Extended River Limits-
Number of Passengers on Board 

50 or less 
More than 50 and less than 150 
150 or more 

2. Ships in River Limits-
Number of Passengers on Board 

150 or less 
More than 150 and less than 300 
300 or more 

3. Tugs-

Total 

1 
2 
3 

Total 

1 
2 
3 

Operation Total 

When towing wholly within the gazetted river or extended-river 
limits of one port 

When towing within the gazetted river or extended-river limits of 
more than one port 3 

SECOND SCHEDULE 

ALTERNATIVE CERTIFICATES 

TABLE A 
FOT Master of Restricted-limit Launch 

Where Part I of the First Schedule to these regulations specifies for 
any ship a master holding certificate as master of restricted-limit 
launch, the holder of any of the following certificates may act as 
master of that ship, subject to such limitations as are specified: 

(a) 
(b) 
(c) 
(d) 
(e) 
(f) 
(g) 

(h) 
(i) 
(j) 
(k) 
(I) 
(m) 

Grade of Certificate 

Master of foreign-going ship I 
First mate of foreign-going ship I 
Second mate of foreign-going ship I 
Master of home-trade ship 
Mate of home-trade ship I 
Master of small home-trade ship 
Master of ship under 25 register ~ 

tons carrying cargo only I 
Master of river ship I 
Tugmaster home-trade I 
Skipper of deep-sea fishing boat I 
Mate of deep-sea fishing boat J 
Skipper of coastal fishing boat 
Locallaunchman's licence 

(n) Master of restricted-limit motor 
ship not exceeding 10 register 
tons 

(0) Master of ship not exceeding 6 
register tons propelled by mech­
anical power other than steam 
and plying in a harbour or v.ithin 
other restricted limits; issued on 
rafter 3 December 1948 

Limitations in Use as Equivalent to Master 
of Restricted-limit Launch 

Provided appropriate engineer qualifications 
as specified in Part I of the First Schedule 
are held or a crew member with such 
qualification is carried. 

Limited to the ship and plying limits specified 
in the licence. 
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(p) Restricted-limit engineer of a ship Limited to vessels not exceeding 6 register 
propelled by mechanical power tons. 
other than steam, is~ued before 
3 December 1948. 

TABLE B 
For M aster of River Ship 

Where Part I of the First Schedule to these regulations specifies for 
any ship a master holding a certificate as master of river ship, the 
holder of any of the following certificates may act as master of that 
ship: 

(a) Master of foreign-going ship. 
(b) First mate of foreign-going ship. 
(c) Second mate of foreign-going ship. 
(d) Master of home-trade ship. 
(e) Mate of home-trade ship. 
(f) Master of small home-trade ship. 
(g) Master of ship under 25 register tons carrying cargo only. 
(h) Tugmaster home-trade. 
(i) Skipper of deep-sea fishing boat. 
(j) Mate of deep-sea fishing boat. 
(k) Skipper of coastal fishing boat. 

TABLE C 

For Engineer of Restricted-limit Motor Ship 

Where Part I of the First Schedule to these regulations specifies for 
any ship an engineer holding a certificate as engineer of restricted-limit 
motor ship, the holder of any of the following certificates may act as 
engineer of that ship: 

(a) First-class motor engineer. 
(b) Second-class motor engineer. 
(c) First-class coastal motor engineer. 
(d) Second-class coastal motor engineer. 
(e) First-class engineer of a ship propelled by mechanical power 

other than steam, issued before 28 February 1938. 
(f) Second-class engineer of a ship propelled by mechanical power 

other than steam, issued before 28 February 1938. 
(g) Engineer of local motor ship. 
(h) First-class diesel trawler engineer. 
(i) Second-class diesel trawler engineer. 
(j) Master of restricted-limit launch. 
(k) Local launchman's licence, limited to the ship and plying limits 

specified in the licence. 
(1) Master of a ship not exceeding 6 register tons propelled by 

mechanical power other than steam and plying in a harbour 
or within other restricted limits, issued on or after 3 December 
1948. 

(m) Restricted-limit engineer of a ship propelled by mechanical power 
other than steam, issued before 3 December 1948. 
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Where Part I of the First Schedule to these regulations specifies for 
any ship an engineer holding a certificate as engineer of local motor 
ship, the holder of any of the following certificates may act as engineer 
of that ship: 

(a) First-class motor engineer. 
(b) Second-class motor engineer. 
(c) First-class coastal motor engineer. 
(d) Second-class coastal motor engineer. 
( e) First-class engineer of a ship propelled by mechanical power 

other than steam, issued before 28 February 1938. 
(f) Second-class engineer of a ship propelled by mechanical power 

other than steam, issued before 28 February 1938. 
(g) First-class diesel trawler engineer. 

TABLE E 
For Second-class Coastal Motor Engineer 

Where Part I of the First Schedule to these regulations specifies 
for any ship an engineer holding a certificate as second-class coastal 
motor engineer, the holder of any of the following certificates may 
act as engineer of that ship: 

(a) First-class motor engineer. 
(b) Second-class motor engineer. 
(c) First-class coastal motor engineer. 
(d) First-class engineer of a ship propelled by mechanical power 

other than steam, issued before 28 February 1938. 
(e) Endorsed second-class engineer of a ship propelled by mechanical 

power other than steam, issued before 28 February 1938. 
(f) First-class diesel trawler engineer. 

TABLE F 

For River Engineer or Marine-engine Driver 
Where Part I of the First Schedule to these regulations specifies for 

any ship an engineer holding a certificate as river engineer or marine­
engine driver, the holder of any of the following certificates may act as 
engineer of that ship: 

(a) First-class steam engineer. 
(b) Second-class steam engineer. 
(c) Third-class steam engineer. 

TABLE G 

For Third-class Steam Engineer 
Where Part I of the First Schedule to these regulations specifies for 

any ship an engineer holding a certificate as third-class steam engineer, 
the holder of any of the following certificates may act as engineer of 
that ship: 

(a) First-class steam engineer. 
(b) Second-class steam engineer. 
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Where Part I of the First Schedule to these regulations specifies for 
any ship an engineer holding a certificate as second-class steam engi­
neer, the holder of the following certificate may act as engineer of 
that ship: 

First-class steam engineer. 
P. G. MILLEN, 

Clerk of the Executive Council. 

EXPLANATORY NOTE 

This note is not part of the regulations, but is intended to indicate their general 
effect. 

This notice prescribes a new scale of manning for masters, officers, and crew 
of restricted-limit ships, operating on and after 3 May 1976. 

Issued under the authority of the Regulations Act 1936. 
Date of notification in Gazette: 8 Apnl 1976. 
These regulations are administered in the Ministry of Transport. 


