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1965/224 

THE SHIPPING (CERTIFICATES OF COMPETENCY AS 
QUALIFIED FISHING DECKHAND) REGULATIONS 1965 

BERNARD FERGUSSON, Governor-General 

ORDER IN COUNCIL 

At the Government Buildings at Wellington this 20th day of December 
1965 

Present: 
THE RIGHT HON. KEITH HOLYOAKE, C.H., PRESIDING IN COUNCIL 

PURSUANT to the Shipping and Seamen Act 1952, His Excellency the 
Governor-General, acting by and with the advice and consent of the 
Executive Council, hereby makes the following regulations. 

REGULATIONS 
1. Title and commencement-( 1) These regulations may be cited as 

the Shipping (Certificates of Competency as Qualified Fishing Deck­
hand) Regulations 1965. 

(2) These regulations shall come into force on the 1st day of 
February 1966. 

2. Interpretation-In these regulations, unless the context otherwise 
requires,-

"Certificate of competency" means a certificate of competency as 
qualified fishing deckhand granted under these regulations: 

"Prescribed fee" means the fee prescribed by regulation 17 hereof: 
"Sea service" means service in a ship plying or proceeding to sea 

on any voyage or excursion beyond river limits: 
Expressions defined in the Shipping and Seamen Act 1952 have 

the meanings so defined. 

3. Certificates of competency-(I) Certificates of competency may be 
granted under these regulations as follows: 

(a) A certificate by examination granted under regulation 13 hereof: 
(b) A certificate by service granted under regulation 15 hereof: 
(c) A certificate granted under regulation 16 hereof to the holder of 

a certificate of competency as A.B. 
(2) Every certificate shall be in the form approved by the Minister 

pursuant to the Shipping and Seamen Act 1952, and shall be under the 
hand of the Secretary for Marine and the seal of the Marine 
Department. 
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4. Replacement of lost or dilapidated certificates-(1) Any holder of 
a certificate who proves to the satisfaction of a Superintendent of 
Mercantile Marine that he has lost or been deprived of the certificate 
or that the certificate has been destroyed may, on application to the 
Superintendent in a form provided for the purpose by the Secretary for 
Marine (form Exn. 17), be provided with a certified copy of the 
certificate. 

(2) Any person whose certificate has become illegible by defacement 
may, on application to a Superintendent of Mercantile Marine in a 
form provided for the purpose by the Secretary for Marine (form 
Exn. 17), and on the surrender of the defaced certificate, be provided 
with a certified copy of the certificate. 

(3) Every certified copy of a certificate issued under this regulation 
shall have all the effect of the original. 

(4) The Superintendent of Mercantile Marine may in any particular 
case waive payment of the fee for a certified copy of a certificate. 

5. Applications-(I) Every application for examination for a certifi­
cate of competency and every application for a certificate of competency 
under regulation 15 or regulation 16 hereof shall be made in a form 
provided for the purpose by the Secretary for Marine. 

(2) Every application under these regulations shall be made to a 
Superintendent of Mercantile Marine, and shall be accompanied by the 
prescribed fee and by such testimonials and other documents as are 
required by these regulations. 

(3) Forms required by these regulations may be obtained at any 
Mercantile Marine Office or at any office of the Marine Department. 

6. Qualifying service-( 1) Qualifying sea service, exCept as herein­
after provided, must be performed in the deck department. 

(2) For the purpose of these regulations, service shall be reckoned 
from the commencement of the voyage to its termination. 

(3) Certificates of discharge in the foreign trade or home trade shall 
generally be accepted as proof of service. 

(4) In the case of ships which do not give certificates of discharge 
for qualifying service, satisfactory proof of the qualifying service claimed 
must be produced. This proof must be either-

(a) A naval discharge certificate, setting out fully the applicant's 
experience; or 

(b) A letter from the ship's owner or charterer or agent stating the 
dates of employment on the ship employed upon and its 
register length, and the locality in which the service was 
performed; or 

(c) A statutory declaration made by the applicant, setting out in 
full his service, giving names of ships and their register length, 
dates of employment, and locality in which the service was 
performed. The applicant shall also be required to produce 
a statement from such official as the local harbourmaster, 
yacht club president, Inspector of Fisheries, or member of a 
public body or Fishermen's Association or Fishermen's Federa­
tion or similar registered body, supporting the accuracy of the 
information contained in the declaration. 
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7. Miscalculations or misrepresentations as to service- ( 1) If, after a 
candidate has passed the examination, it is found that his sea service 
is insufficient to entitle him to receive a certificate, the certificate shall 
not be granted until he has performed the service in which he was 
deficient and has been re-examined, unless the Secretary for Marine 
sees fit to dispense with the re-examination. 

(2) If the Secretary for Marine is satisfied that the miscalculation 
of the candidate's service was not due to any fault or misrepresentation 
on his part, the Secretary may have the fee returned to him or placed 
to his credit. 

(3) In any case where it is discovered that any such candidate has 
used a false reference as to service in support of his application, or has 
been guilty of misrepresentation in connection with his service, the 
examination shall be void and the fee forfeited. 

8. Proof of age-If any doubt exists as to the age of a candidate or any 
applicant for a certificate of competency, he may be required to produce 
a certificate of birth or other sufficient proof of age. 

9. Testimonials as to character-( 1) Every applicant for examination 
or for a certificate of competency must produce satisfactory testimonials 
of good conduct and sobriety for at least one year immediately preceding 
the date of his application. 

(2) A favourable report in a certificate of discharge shall be deemed 
to be a satisfactory testimonial for the purposes of this regulation. 

10. Places and dates of examinations-( 1) Examinations for the grant 
of certificates shall be held at the offices of the Superintendent of 
Mercantile Marine at Auckland, Wellington, Lyttelton, and Dunedin, 
and at such other places as may be arranged by the Secretary for 
Marine. 

(2) The examinations shall be held on such dates as the Secretary for 
Marine determines. 

11. Syllabus for examination-The syllabus for the examination shall 
be the syllabus set out in the Schedule to these regulations. 

12. Qualifications of applicants for certificate by examination-A 
candidate for a certificate of competency by examination shall-

(a) Be not less than 18 years of age; and 
(b) Produce satisfactory proof of having performed not less than 

36 months' sea service as a deckhand or in an equivalent or 
superior deck rating. Not less than six months of the sea 
service must have been served in a fishing boat, including 
not less than three months in a fishing boat over 30 ft register 
length; and 

(c) Produce the testimonials as to conduct and sobriety required by 
regulation 9 hereof. 

13. Certificates to successful candidates-A certificate of competency 
as qualified fishing deckhand shall be granted to every applicant for a 
certificate by examination who complies with the provisions of regulation 
12 hereof and passes the examination prescribed by these regulations. 
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14. Failure in examination-If a candidate fails in any examination 
under these regulations, he shall not be eligible for re-examination 
until after the expiration of three months from the date of that 
examination. 

15. Grant of certificate of competency by service-A certificate 
of competency by service shall be granted without examination to an 
applicant who-

(a) Makes application for such a certificate to the Secretary for 
Marine before the 1st day of February 1968; and 

(b) Is not less than 18 years of age; and 
(c) Produces satisfactory proof that he has performed not less than 

36 months' sea service as a deckhand or in an equivalent or 
superior deck rating. Not less than six months of the sea 
service must have been served in a fishing boat, including not 
less than three months in a fishing boat over 30 ft register 
length; and 

(d) Produces the testimonials as to conduct and sobriety required by 
regulation 9 hereof. 

16. Grant of certificate to holders of certificates of competency as 
A.B.-A certificate of competency as qualified fishing deckhand shall 
be granted, without examination, to an applicant who-

(a) Satisfies a Superintendent of Mercantile Marine that he is the 
holder of a certificate of competency as AB. granted under 
the Shipping (Certificates of Competency as AB.) Regulations 
1954'* and 

(b) Produc~s the testimonials as to character required by regulation 9 
hereof. 

17. Fees-(l) The following fees shall be payable under these 
regulations: 

Application for examination for certificate of competency 
(including issue of certificate if successful) ...... 2s. 6d. 

Application for certificate of competency under regulation 
15 or regulation 16 hereof (including issue of certificate 
if application granted) 2s. 6d. 

Certified copy of certificate of competency Ss. 
(2) If an applicant is found not to be qualified, the fee paid by him 

shall be returned to him or shall be placed to his credit until he is 
qualified. 

Reg. 11 SCHEDULE 

SYLLABUS FOR EXAMINATION FOR QUALIFIED FISHING DECKHAND 

Nautical Knowledge 
(1) The meaning of common nautical terms. 
(2) The names and functions of various parts of the ship (e.g., decks, 

compartments, ballast tanks, strum boxes, etc.). 
*S.R. 1954/176 

Amendment No. 1: S.R. 1955/64 
Amendment No. 2: (Revoked by S.R. 1960/70) 
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SCHEDULE-continued 

(3) Knowledge of the compass and ability to report the approximate 
bearing of an object in terms of points on the bow. 

( 4) Understanding helm orders. 
(5) Reading, streaming, and hauling in a patent log. 
(6) Ship cleanliness and personal hygiene. 
(7) Elementary knowledge of rules of the road at sea. 

Practical Work 
(To be tested so far as possible by practical demonstrations) 

(8) Knots in common use for all classes of ropes, including nylon. 
Hitches, bends, etc., in common use. Whipping a rope's end. Finishing 
off the end of a heaving line by a wall and crown knot or other 
simple method. Putting a stopper on a hawser or derrick lift. Putting 
on a seizing. 

(9) Splicing in wire and other rope. Eye splice, short splice, and cut 
splice, and long splice in rope other than wire. (Demonstration of the 
cut splice will not be required.) Net mending. 

(10) Reeving a boat's fall or luff tackle. 
(11) Slinging a stage. 
(12) How to steer. 
( 13) Rigging a derrick. Driving a winch, engaging and disengaging 

gears and their use. General precautions to be taken before and during 
operation of a winch. 

( 14) The use and operation of a windlass in anchor work and in 
warping. Stowage of chain cable in the chain locker and securing the 
anchor for sea. 

(15) A knowledge of the gear used in fishing and an understanding 
of its uses. General maintenance with special reference to the overhauling 
of blocks. 

(16) The safe handling of hatch covers; battening down and securing 
a hatchway. 

(17) Use, care, and maintenance of lifesaving and fire-fighting 
appliances. 

Boat Work 
(18) A candidate shall be required to satisfy the examiner that-
(a) He understands and can carry out orders relating to lifeboat 

launching and operation and the management of a boat under 
sail: 

(b) He understands the general principles of boat management in a 
tideway and in bad weather; and in landing on all kinds of 
beaches or in a surf; and the operation of inflatable liferafts: 

(c) He is familiar with a lifeboat and its equipment and the starting 
and running of the engines of a powered boat. 

T. J. SHERRARD, 
Clerk of the Executive Council. 
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EXPLANATORY NOTE 
This note is not part of the regulations, but is intended to indicate their general 

effect. 
These regulations provide for the grant of certificates of competency as qualified 

fishing deckhand, and prescribe the qualifications for the grant of such certifi­
cates and the syllabus for the examination. 

Provision is made for the granting, up to 1 February 1968, of certificates without 
examination to seamen who have performed the necessary qualifying sea service. 

Provision is also made for the granting of certificates to holders of certificates 
of competency as A.B. 

Issued under the authority of the Regulations Act 1936. 
Date of notification in Gazette: 22 December 1965. 
These regulations are administered in the Marine Department. 


