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THE HOSPITALS REGULATIONS 1998 

CA THERINE A. TIZARD, GoveInor·General 

ORDER IN COUNCIL 

At Wellington this 8th day of June 1993 

Present: 

HER EXCELLENCY THE GoVERNOR·GENERAL IN COUNCIL 

PURSUANT to sections 152 and 153 of the Hospitals Act 1957, Her 
Excellency the GoveInor·General, acting by and with the advice and 
consent of the Executive Council, hereby makes the following regulations. 

J.NALYSIS 

1. Title and COl1llnencement 
2. Interpretation 
3. Licences 
4. Registered nursing staff 

Records 
5. Register of Patients 
6. Registers to be retained 
7. Patient's chart to be kept 
8. Availability of patient's charts 
9. Medical practitioner's instructions to be 

in writing 

Precaution; for Preventing Spread of 
Communicable Disease 

10. Nurses suffering from communicable 
diseases 

11. Nurses contracting communicable 
disease 

12. Attendance on other patients 
13. Cleanliness of nurses 
14. Proper aseptic technique to be observed 
15. Equipment 
16. Supply of articles in a sterile state 
17. Laundering of linen 
18. Medical asepsis 
19. Rooms and equipment to be disinfected 

Miscellaneous PrUIIiJiorn 
20. Penalties 
21. Revocations 

Schedules 
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REGULA nONS 
1. Title and conunencelllent-( 1) These regulations may be cited as 

the Hospitals Regulations 1993. 
(2) These regulations shall come into force on the 1st day of July 1993. 

2. Interpretation-(1) In these regulations, unless the context 
otherwise requires,-

"The Act" means the Hospitals Act 1957: 
"Carrier" has the meaning assigned to that term in section 2 of the 

Health Act 1956: 
"Communicable disease" includes any infectious disease, tuberculosis, 

venereal disease, and any other disease declared by the 
Governor-General, by Order in Council, to be a communicable 
disease for the purposes of the Health Act 1956: 

"Manager", in relation to a hospital, means the person in charge of 
the hospital: 

"Medical Officer of Health" has the meaning assigned to that term in 
section 2 of the Health Act 1956. 

(2) In these regulations, unless the context otherwise requires, terms 
deflled in the Hospitals Act 1957 or the Nurses Act 1977 have the 
meanings so defined. 

8. Licences-( 1) Every application for a licence to keep a hospital shall 
be made to the Director·General of Health. 

(2) The application shall contain the particulars specified in the First 
Schedule to these regulations, and shall be accompanied by a fee of $10. 

(3) The fee to be paid on the grant of a licence to keep a hospital, and, in 
the month of December in each year in respect of the continuance of the 
licence, shall be: 

Where the maximum number of patients 
that may be maintained at anyone time 
does not exceed 4 

Where the maximum number of patients 
that may be maintained at anyone time 
exceeds 4 

$16. 
$4 for each patient 
comprising that number, 
with a maximum fee of 
$100. 

(4) The application shall also be accompanied by a statement of any 
changes that have occurred since the payment was last made under this 
regulation in respect of the licence concerned, relating to any matter in 
respect of the hospital concerned for which provision is made in these 
regulations. 

4. Registered nursing staff-( 1) There shall at all times be on duty in a 
hospital at least one registered nurse. 

(2) For the purposes of subclauses (3) to (5) of this regulation, a nurse 
who is normally employed at a hospital for a period of less than 40 hours 
every week shall be counted as a fraction of a nurse bearing the same 
proportion to 1 as the period for which that nurse is normally employed at 
that hospital every week bears to the period of 40 hours. 

(3) There shall at all times be employed at a geriatric, medical, obstetric, 
or surgical hospital not less than the number of registered general, 
registered general and obstetric, registered comprehensive, or enrolled 
nurses specified in the second column of the Second Schedule to these 
regulations in relation to the number of beds for which that hospital is 
licensed specified in the first column of that Schedule, of whom at least the 
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number specified in the third column of that Schedule opposite that 
number are registered general, registered general and obstetric, or 
registered comprehensive nurses. 

(4) If satisfied that it would be in the interests of the care of the patients 
in a geriatric or medical hospital, the Director·General may authorise the 
application of subclause (3) of this regulation to that hospital as if a 
number (specified by the Director·General in that behalf) of registered 
psychiatric nurses were registered general nurses; and, in that case, until 
the Director·General modifies or withdraws the authority, that subclause 
shall apply to that hospital. 

(5) There shall at all times be employed at a psychiatric hospital not less 
than the number of registered psychiatric, registered comprehensive, or 
enrolled nurses specified in the second column of the Second Schedule to 
these regulations in relation to the number of beds for which that hospital 
is licensed in the first column of that Schedule, of whom at least the 
number specified in the third column of that Schedule opposite that 
number are registered psychiatric or registered comprehensive nurses. 

(6) Nothing in this regulation affects the provisions of the Obstetric 
Regulations 1986". 

Records 
5. Register of Patients-In every hospital the licensee shall cause to be 

entered in the Register of Patients, in addition to the particulars required 
to be entered by section 137 of the Act, the following particulars: 

(a) Whether the patient is married or single: 
(b) Diagnosis on admission: 
(c) Nature of any operation performed on the patient: 
(d) Nature and quantity of any anaesthetic given and by whom. 

6. Registers to be retained-( 1) Subject to subclause (2) of this 
regulation, the licensee of a hospital shall cause each register to be retained 
for 3 years after the date of the last entry in it. 

(2) If a licence is revoked or otherwise terminated, the licensee shall 
forthwith forward all registers in his or her hands to the Director·General 
of Health. 

7. Patient's chart to be kept-(I) The manager of a hospital shall take 
all reasonable steps to ensure that there is kept in respect of each patient 
admitted to the hospital a chart (to be called a patient's chart) in a form 
approved by the Director·General of Health. 

(2) There shall be entered on the patient's chart in ink, as soon as 
practicable after the occurrence of the act or event to which the entry 
relates,-

(a) The temperature and pulse rate of the patient on each occasion these 
are taken and the date and time of each observation: 

(b) Instructions given by a medical practitioner as to the administration 
to the patient of any drug or as to any treatment other than 
routine management: 

(c) Particulars of any drug administered to the patient or treatment 
given other than routine management: 

(d) Particulars of any other significant observations made or action taken 
in relation to the treatment or nursing care of the patient. 

·S.R. 1986/75 
Amendment No. 1: S.R. 1990/228 
Amendment No. 2: S.R. 1998/000 
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8. Availability of patient's charts-(l) Subject to subclause (2) of this 
regulation, in every hospital the manager shall take all reasonable steps to 
ensure that, in the case of each patient in the hospital, the patient's chart is 
so kept that the temperature record is available for inspection by any 
medical practitioner who is in attendance on a patient in the hospital, and 
that, after the discharge or death of a patient, the patient's chart is 
retained in the hospital for at least 3 years. 

(2) If a licence is revoked or otherwise terminated, the licensee shall 
forthwith forward all patient's charts in the licensee's hands to the 
Director·General of Health. 

9. Medical practitioner's instructions to be in writing-( 1) Every 
medical practitioner who gives instructions as to the administration of any 
drug to a patient in a hospital, or as to any treatment other than routine 
management, shall write over his or her signature such instructions on the 
patient's chart, or, if he or she gives such instructions orally in cases of 
emergency, shall confirm them in writing on the patient's chart as soon as 
practicable. 

(2) Instructions that the medical practitioner requires to be observed in 
the routine management of any patient's treatment shall be given to the 
manager in writing and be signed by the medical practitioner concerned. 

Precautions for Preventing Spread 0/ Communicable Disease 

10. Nurses suffering from communicable diseases-A nurse shall 
not attend any patient, or undertake any duty, in a hospital while suffering 
from any communicable disease; nor shall he or she do so while he or she 
is a carrier, except with the consent of the Medical Officer of Health and 
subject to such conditions as the Medical Officer of Health may specifY. 

11. Nurses contracting communicable disease-A nurse who 
contracts any communicable disease shall not thereafter attend any 
patient, or undertake any duty, in a hospital until he or she is permitted to 
do so by the Medical Officer of Health. 

12. Attendance on other patients-A nurse who attends any patient 
suffering from, or suspected of suffering from, any communicable disease 
shall not attend any other patient, or undertake any duty, in a hospital 
until he or she is permitted to do so by the Medical Officer of Health and 
until he or she has carried out such measures for personal disinfection as 
the Medical Officer of Health may specifY. 

18. Cleanliness of nurses-The manager of a hospital shall take all 
reasonable steps to ensure that every nurse observes strict cleanliness in his 
or her person and clothing and gives proper attention to the care of his or 
her hands. 

14. Proper aseptic techniques to be observed-Every person who 
conducts or directly assists in conducting any surgical procedure in a 
hospital shall observe proper aseptic technique including, when 
appropriate, the wearing of a sterilised gown, cap, and mask and sterilised 
rubber gloves. 

15. Equipment-(l) The licensee of a hospital shall take all reasonable 
steps to ensure that there is maintained in the hospital for the purpose of 
preventing the spread of any communicable disease-

(a) Adequate sanitary appliances: 
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(b) Adequate sterilising apparatus: 
(c) Adequate laundry equipment. 

1993/156 

(2) If any question arises as to whether any appliance, apparatus, or 
equipment is adequate for the purposes specified in subclause (1) of this 
regulation, the matter shall be referred to the Director·General of Health 
whose decision shall be final. 

16. Supply of articles in a sterile state-Nothing in regulation 15 of 
these regulations shall be construed so as to prevent arrangements being 
made for any class of article to be supplied in a sterile state instead of 
being sterilised in the hospital or to prevent the making of suitable 
arrangements for part or all of the laundry work to be carried out 
elsewhere. 

17. Laundering of linen-The manager of a hospital shall take all 
reasonable steps to ensure that all linen is effectively laundered by a 
process that includes boiling or other means of sterilisation by heat, or by 
any other process approved in writing for the time being by the Director· 
General of Health, and that all reasonable precautions are taken to prevent 
its being subject to any form of bacterial contamination thereafter. 

18. Medical asepsis-The manager of a hospital shall take all 
reasonable steps to ensure that every patient in the hospital is nursed in 
accordance with a proper and appropriate technique of medical asepsis. 

19. Rooms and equipment to be disinfected-The manager of a 
hospital shall not permit-

(a) Any room that has been occupied by a patient suffering from or 
suspected of suffering from any communicable disease to be 
occupied by any other patient until the room and its contents 
have been disinfected in a proper manner: 

(b) Any equipment that may have become infected during the treatment 
of any such patient to be used in connection with the treatment 
of any other patient until it has been disinfected in a proper 
manner. 

M iscellaneous Provisions 

20. Penalties-Every person who acts in contravention of or fails to 
comply with any provision of these regulations commits an offence and 
shall be liable on summary conviction to a fine not exceeding $1,000, or, in 
the case of a continuing offence, to a further fine not exceeding $50 for 
every day or part of a day during which the offence has continued. 

2l. Revocations-The regulations specified in the Third Schedule to 
these regulations are hereby revoked. 
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SCHEDULES 

FIRST SCHEDULE 
PARTICULARS TO BE CONTAINED IN ApPLICATION FOR A 

LICENCE TO KEEP A HOSPITAL 

1. The name, address, and qualifications of the applicant. 
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Reg. 3 (2) 

2. The name of the proposed manager (if not the applicant for the 
licence). 

3. The name of the proposed hospital. 

4. The address of the premises and the name ofthe registered proprietor 
thereof. 

5. A description of the premises including the area and legal description 
of the site, the number of storeys and type of construction of each of the 
buildings thereon, the source of water supply, the method of sewerage 
disposal, details of toilet facilities available to patients and staff 
respectively, and details of service rooms and their equipment. 

6. A schedule of rooms showing for each room the identification 
number, the dimensions, ventilation and window area, method of heating, 
whether or not a washhand basin is installed, the type of call system 
provided, and the use to which the room will be put and the intended 
number of occupants. 

7. One copy of the plan of each of the buildings constituting the 
premises on which every room is identified by number to correspond with 
the schedule of rooms provided in accordance with paragraph 6 of this 
Schedule. 

8. Two references as to the character of the applicant and his or her 
fitness to be the licensee of a hospital. 

9. A copy of an operative evacuation scheme for public safety which 
meets the requirements of section 21A of the Fire Service Act 1975 and 
Part 11 of the Fire Safety and Evacuation of Buildings Regulations 1992". 

10. Evidence that the premises comply with the provisions of the 
Building Act 1991 in respect of their use. 

11. A copy of whichever of the following is applicable: 
(a) A compliance schedule issued pursuant to section 44 of the Building 

Act 1991; or 
(b) A current building warrant of fitness issued pursuant to section 45 of 

the Building Act 1991. 

·S.R. 1992/361 
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SECOND SCHEDULE 

1993/156 

NUMBER OF REGISTERED AND ENROLLED NURSES REQ.UIRED 
FOR HOSPITALS 

Number of beds 

1 to 25 
26 to 30 
31 to 35 
36 to 40 
41 to 45 
46 to 50 
51 to 55 
56 to 60 
61 to 65 
66 to 70 
71 to 75 
76 to 80 
81 to 85 
86 to 90 
91 to 95 
96 to 100 
More than 100 

Reg.21 

Number of 
Registered or 

Enrolled Nurses 

5 
6 
7 
8 
9 

10 
11 
12 
13 
14 
15 
16 
17 
18 
19 
20 
20 

plus a further 
nurse for every .5 beds 

or part thereof 
in excess of 100 

THIRD SCHEDULE 
REGULATIONS REVOKED 

Title 

The Private Hospitals Regulations 1964 
The Private Hospitals Regulations 1964, Amendment 

No. 1 

Number of 
Registered Nurses 

5 
5 
6 
7 
8 
9 
9 

10 
11 
12 
13 
13 
14 
15 
16 
16 
16 

plus a further 
nurse for every .5 beds 

or part thereof 
in excess of 100 

Statutory 
Regulations 
Serial Number 

1964/189 

1985/333 

MARIE SHROFF, 
Clerk of the Executive Council. 
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EXPLANATORY NOTE 

This note is not part of the regulations, but is intended to indicate their general effect. 
These regulations. which come into force on I July 1993. consolidate and amend. without 

substantial alteration. the existing regulations relating to private hospitals. in order to reflect 
the fact that all hospitals will now be licensed under the Hospitals Act 1957 (as amended by 
the Hospitals Amendment Act 1993). The distinction between "public" and "private" 
hospitals will no longer exist. 

Paragraphs 9 to 11 of the First Schedule are consequential upon the coming into force of 
the Building Act 1991 and the Building Regulations 1992. and the coming into force of section 
21A of the Fire Service Act 1975 and Part II of the Fire Safety and Evacuation of Buildings 
Regulations 1992. 

Issued under the authority of the Acts and Regulations Publication Act 1989. 
Date of notification in Gazette: 10 June 1993. 
These regulations are administered in the Department of Health. 


