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1963/109 

THE HOSPITAL EMPLOYMENT (OCCUPATIONAL 
THERAPISTS ) REGULATIONS 1963 

BERNARD FERGUSSON, Governor-General 

ORDER IN COUNCIL 

At the Government House at Wellington this 19th day of June 1963 

Present: 
HIS EXCELLENCY THE GOVERNOR-GENERAL IN COUNCIL 

PURSUANT to the Hospitals Act 1957, His Excellency the Governor­
General, acting by and with the advice and consent of the Executive 
Council, hereby makes the following regulations. 

REGULA TIONS 

1. (1) These regulations may be cited as the Hospital Employment 
(Occupational Therapists) Regulations 1963, and shall be read together 
with and deemed part of the Hospital Employment Regulations 1963* 
(hereinafter referred to as the principal regulations). 

(2) For the purposes of regulation 4 of the principal regulations, 
these regulations shall be deemed to form a Part of the principal regu­
lations. 

Commencement 
2. (1) The scales of salaries and wages specified in the Schedule to 

regulation 4 of these regulations shall be deemed to have come into force 
on the dates respectively shown in the headings of the columns therein 
headed "Yearly Rate of Salary on and from 1 April 1960" and "Yearly 
Rate of Salary on and from 1 October 1961". 

(2) Except as aforesaid, these regulations shall be deemed to have 
come into force on the 1st day of April 1960. 

*S.R. 1963/101 
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Interpretation 

3. In these regulations, unless the context otherwise requires,-

"Assistant charge occupational therapist" means an occupational 
therapist who assists a charge occupational therapist in the 
administration of the occupational therapy department of an 
institution and, in the absence of the charge occupational thera­
pist, discharges the duties of the charge occupational therapist: 

"Charge occupational therapist" means the principal or only occu­
pational therapist employed in an institution: 

"Establishment of staff", when used with reference to an institution 
or department thereof, means the number of occupational 
therapists (including charge occupational therapists) and occu­
pational therapy aids that the Director-General from time to 
time determines is normally required for the work of the insti­
tution or department; or, where no such determination has been 
made, means the average number of occupational therapists and 
occupational therapy aids employed on normal days of work 
during the period of six months ended with the 31st day of 
March or the 30th day of September, whichever is the later 
date, immediately preceding the date on which the average is to 
be calculated: 

"Extended treatment institution, ward, or annex" means an insti­
tution, ward, or annex recognised as such by the Director­
General for the purposes of these regulations and mainly or 
wholly conducted for patients requiring prolonged medical or 
surgical treatment and nursing care; but does not include a 
tuberculosis institution, ward, or annex: 

"Occupational therapist" has the same meaning as in the Occu­
pational Therapy Act 1949: 

"Occupational therapy aid" means a person engaged in elementary 
occupational therapy duties under the direct supervision of an 
occupational therapist: 

"Staff occupational therapist" means an occupational therapist 
employed in any position not otherwise designated in the 
Schedule to regulation 4 hereof: 

"Tuberculosis institution, ward, or annex" means an institution, 
ward, or annex wholly conducted for the reception or treat­
ment of persons suffering from tuberculosis; and the term 
"tuberculosis ward" includes a ward mainly conducted for the 
reception and treatment of persons suffering from tuberculosis: 

"Tutor occupational therapist" means an occupational therapist 
who is responsible for the teaching of occupational therapy 
students in a subsidiary training school and is mainly or wholly 
engaged in that work. 



Scales of Salaries and Wages 
4. The scales of salaries and wages applicable to occupational therapists and occupational therapy aids shall be those set 

out in the Schedule appended to this regulation, namely: 

SCHEDULE: SCALES OF SALARIES AND WAGES OF OCCUPATIO:-lAL THERAPISTS AND OCCUPATIONAL THERAPY AIDS 

Position 

1. Charge Occupational Therapist-
(a) (i) In an institution in which the establishment of staff 

is eight or more 
(ii) In an institution in which the establishment of staff 

is less than eight but not less than three .. 
(iii) In an institution in which the establishment of staff 

is les.~ than three 
(b) If actively supervising the occupational therapy work of 

one or more other institutions whose aggregate 
establishment of staff is four or more 

(c) If undertaking tutorial duties 

2. Assistant Charge Occupational Therapist-
(a) In an institution in which the establishment of staff is 

eight or more 
(b) In any other case 

Yearly Rate of Salary 
on and from 1 April 1960 

Minimum Maximum Increments 

£ £ £ 
781 915 44,40, 25, 25 

746 865 35,44,40 

708 825 38,35,44 

£46 additional. 
An additional amount not exceeding 

£85 as determined by the Board 
with the approval of the Director­
General. 
£ £ £ 
708 781 38, 35 

The remuneration of a staff occu­
pational therapist. 

Yearly Rate of Salary 
on and from 1 October 1961 

Minimum Maximum Increments 

£ £ £ 
811 945 44,40,25,25 

776 895 35,44,40 

738 855 38,35,44 

£46 additional. 
An additional allowance not exceeding 

£85 as determined by the Board 
with the approval of the Director­
General. 
£ £ £ 
738 811 38, 35 

The remuneration of a staff occu­
pational therapist. 
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3. Staff Occupational1'heraplst .. . . . • 
4. Occupational Therapist Engaged in Tutorial Duties-

(a) Tutor Occupational Therapist: The appropriate yearly 
rate of salary of a staff occupational therapist in 
accordance with clause 3 of this Schedule, increased 
by an additional amount not exceeding £85 per 
annum as determined by the Board with the approval 
of the Director-General. 

(b) Occupational Therapist, other than a tutor occupational 
therapist giving lectures to occupational therapy 
students or a charge occupational therapist giving 
lectures to occupational therapy students and 
receiving additional remuneration under paragraph 
(c) of clause 1 of this Schedule: The appropriate 
yearly rate of salary of an occupational therapist as 
provided in clauses 1 to 3 (inclusive) of this Schedule, 
as the case may be, with the addition of 13s. 8d. per 
lecture of one hour or more: 

Provided that the number of lectures for which 
payment is made shall not exceed fifty in any year. 

641 746 38,29,38 671 776 38,29,38 
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SCHEDULE: SCALES OF SALARIES AND "VAGES OF OCCUPATIONAL THERAPISTS AND OCCUPATIONAL THERAPY AlDs-ctd. 

Position 

5. Occupational Therapy Aid 

6. Part Time Occupational Therapist or Occupational Therapy 
Aid 

7. Occupational Therapist or Occupational Therapy Aid in a 
tuberculosis institution, ward, or annex 

8. Occupational Therapist or Occupational Therapy Aid 
employed in an extended treatment institution, ward, or 
annex 

Yearly Rate Qf Salary 
on and from 1 April 1960 

Minimum Maximum Increments 

£ £ £ 
387 491 20,24,25,35 

Subject to the prior approval of the 
Director-General a Board may, in 
special circumstances, determine in 
respect of an occupational therapy 
aid who has been in receipt of the 
maximum salary for at least two 
years a yearly rate of salary exceed­
ing £491 but in no case exceeding 
£542, and in exceptional circum­
stances a yearly rate of salary 
exceeding £542 but in no case 
exceeding £615. 

A rate of salary representing that 
proportion of the salary payable in 
respect of full time employment in 
the position occupied that the 
number of hours worked during the 
week bears to 40, such rate to be 
increased by 10 per cent if the hours 
worked are 30 or less. 

The remuneration for corresponding 
positions provided for in clauses I 
to 5 (inclusive) of this Schedule and 
£33 additional for the first six 
months, increased to £65 additional 
for any subsequent period. 

The remuneration for corresponding 
positions provided for in clauses I to 
5 (inclusive) of this Schedule and 
£33 additional. 

Yearly Rate of Salary 
on and from 1 October 1961 

Minimum Maximum Increments 

£ £ £ 
402 511 25,24, 25, 35 

Subject to the prior approval of the 
Director-General a Board may, in 
special circumstances, determine in 
respect of an occupational therapy 
aid who has been in receipt of the 
maximum salary for at least two 
years a yearly rate of salary exceed­
ing £511 but in no case exceeding 
£567, and in exceptional circum­
stances a yearly rate of salary 
exceeding £567 but in no case 
exceeding £640. 

A rate of salary representing that 
proportion of the salary payable in 
respect of full time employment in 
the position occupied that the 
number of hours worked during the 
week bears to 40, such rate to be 
increased by 10 per cent if the hours 
worked are 30 or less. 

The remuneration for corresponding 
positions provided for in clauses I 
to 5 (inclusive) of this Schedule and 
£33 additional for the first six 
months, increased to £65 additional 
for any subsequent period. 

The remuneration for corresponding 
posi tions provided for in clauses I to 
5 (inclusive) of this Schedule and 
£33 additional. 
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Deduction for Board and Lodging 
5. In respect of any period during which a Board provides an 

occupational therapist or an occupational therapy aid with board and 
lodging, it shall make a deduction from the salary of the employee 
concerned at an annual rate of £156. 

Overalls and Uniforms 
6. (1) A suitable overall shall be supplied for the use of every male 

occupational therapist or occupational therapy aid, but shall remain 
the property of the Board. 

(2) A uniform dress, including a cap and a cape or cardigan, shall 
be supplied for the use of every female occupational therapist or occu­
pational therapy aid, but shall remain the property of the Board. 

(3) Two pairs of duty shoes and six pairs of duty stockings shall each 
year be supplied free of charge to every female whole time occupational 
therapist or occupational therapy aid. 

(4) One pair of duty shoes and three pairs of duty stockings shall each 
year be supplied free of charge to every female part time occupational 
therapist or occupational therapy aid working not less than 20 hours a 
week. 

(5) All such overalls and uniform dresses, but not other clothing, shall 
be laundered free of charge. 

(6) Where a Board is unable to suppl)'1 duty shoes or duty stockings 
it may, in lieu thereof, grant a reasonable allowance towards the cost 
incurred by the female occupational therapist or occupational therapy 
aid in procuring those shoes or stoCkings. 

Hours of Work 
7. (1) On Monday to Friday inclusive the hours of work shall be 

between the hours of 8 a.m. and 5.30 p.m., and shall be not more than 
eight on anyone day, inclusive of 10 minutes for morning and 10 minutes 
for afternoon tea. 

(2) On Monday to Friday inclusive a break of one hour for a meal 
between the hours of 12 noon and 2 p.m. shall be allowed on each day, 
but any such break shall not count as hours of work for the purposes of 
these regulations. 

(3) On Saturday the hours of work shall be between the hours of 
8 a.m. and 1 p.m., and shall be not more than four, inclusive of 10 
minutes for morning tea. 

(4) The normal weekly hours of work shall be forty. 
(5) Notwithstanding the foregoing provisions of this regulation, a 

Board may in case of emergency require an occupational therapist or 
an occupational therapy aid to work at times and for periods other than 
those hereinbefore prescribed. 

Overtime 
8. (1) Where an occupational therapist (other than a charge occu­

pational therapist) or an occupational therapy aid is required to work 
more than 40 hours in an)'1 week, the excess time shall be deemed to 
be overtime, and he shall be entitled either to time off equivalent to 
the excess time or to payment in respect thereof at one and a half times 
the hourly rate of pay, whichever the Board in its discretion directs. 
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(2) For the purposes of this regulation the hourly rate of pay shall 
be a two thousand and eightieth part of the yearly rate of salary payable 
in accordance with the foregoing provisions of these regulations before 
making any deduction under regulation 5 hereof, and in the final 
calculation of the rate of payment for overtime a fraction of less than 
a halfpenny is to be reckoned at the halfpenny above and a fraction of 
more than a halfpenny at the penny above. 

(3) Where a charge occupational therapist is required to work more 
than 40 hours in any week, he shall be entitled to time off equivalent 
to the excess hours at a later date convenient to the Board. 

Annual Leave and Holiday Leave 
9. (1) Leave of absence on full pay for recreational purposes shall be 

granted to the several classes of occupational therapists and to occupa­
tional therapy aids according to the following scale, namely: 

----------------------

Class of Emplovee 

I. Tutor occupational therapist t 
Occupational therapist wholly or mainly employed on 

cerebral palsy work 
2. All other occupational therapists 

Occupational therapy aids 

Number of Days Leave in 
Respect of Each Y ~ar of 

Employment 

28 

21 

(2) The number of days stated in subclause (1) of this regulation is 
to be reckoned in consecutive days (including Saturdays and Sundays, 
but excluding any of the public holidays, or substituted succeeding days, 
where applicable, prescribed in subclause (5) of this regulation, that 
may fall during a period of leave). 

(3) A Board may permit annual leave to be taken in two periods. 

(4) When the employment of an occupational therapist or occupational 
therapy aid ceases, he shall be paid salary instead of being granted leave 
in respect of any annual leave or portion of annual leave accrued due 
to him. 

(5) In addition to annual leave granted in accordance with this 
regulation, each occupational therapist or occupational therapy aid 
shall be allowed leave on full pay on the following public holidays­
namely, Christmas Day, Boxing Day, New Year's Day, Good Friday, 
Easter Monday, Anzac Day, Sovereign's Birthday, Labour Day, and 
the holiday observed in the locality concerned as Anniversary Day: 

Provided that, when any of the above-named public holidays (other 
than Anzac Day) that can fall on a Saturday or Sunday so falls, the 
next succeeding day (not being a Sunday) which is not one of the said 
public holidays or observed as a substituted holiday under this proviso 
shall be allowed: 

Provided further that any occupational therapist or occupational 
therapy aid may be required to work on any of the above-named public 
holidays or substituted succeeding days if he is allowed an equivalent 
holiday on a later day convenient to the Board. 
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Sick Leave 
10. (1) Where an occupational therapist or occupational therapy aid 

is granted leave of absence on account of sickness or injury not arising 
out of and in the course of his employment (hereinafter referred to as 
sick leave), he shall be entitled to full pay according to the scale pre­
scribed in the Schedule set out in sub clause (7) of this regulation. 

(2) The length of service for the purposes of the Schedule means the 
aggregate period of service, whether continuous or intermittent, in the 
employ of a Board, a separate institution, or the Crown, or of two or 
more of such employers. 

(3) The total period of sick leave with full pay set out in the Schedule 
may consist of one or more periods. Sick leave with full pay for each 
period allowed is to be reckoned in consecutive days (including Satur­
days, Sundays, and the public holidays or substituted succeeding days, 
where applicable, that may fall during a period of sick leave). 

(4) The total period of sick leave with full pay to which any occu­
pational therapist or occupational therapy aid is entitled as set out in 
the Schedule shall be computed in respect of his whole length of service. 

(5) In addition to sick leave with full pay as provided for in the 
foregoing provisions of this regulation, an occupational therapist or 
occupational therapy aid may, at the discretion of a Board, be granted 
sick leave with full pay, for not more than eight days in any year where 
on account of minor illness it is deemed inadvisable for him, in his own 
interests or those of the institution, to be on duty. 

(6) Where in the opinion of a Board an occupational therapist or 
occupational therapy aid in its employ is incapacitated by sickness or 
injury arising out of and in the course of his employment, it shall be 
permissible for the Board to continue to pay his full salary during 
incapacity: 

Provided that the prior written approval of the Director-General shall 
be obtained for any such payment beyond a period of three months: 

Provided further that the period in respect of which salary is paid 
in accordance with the provisions of this sub clause shall not be regarded 
as sick leave with pay for the purposes of the foregoing provisions of 
this regulation. 

(7) The Schedule referred to in subclause (1) of this regulation is as 
follows: 

SCHEDULE 

Length of Service 

Up to three months' service 
Over three months' and up to six months' 

service 
Over six months' and up to nine months' 

service 
Over nine months' and up to five years' 

service 
Over five years' and up to ten years' service .. 

Over ten years' and up to twenty years' 
service 

Over twenty years' and up to thirty years' 
service 

Over thirty years' service 

Total Period of Sick Leave With Full Pay 
During Whole Length of Service 

7 days. 
14 days, inclusive of days previously 

allowed. 
31 days, inclusive 

allowed. 
of days previously 

46 days, inclusive of days previously 
allowed. 

92 days, inclusive 
allowed. 

of days previously 

183 days, 
allowed. 

inclusive of days previously 

275 days, inclusive of days previously 
allowed. 

365 days, inclusive of days previously 
allowed. 
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Location Allowances 
11. (1) In addition to the salary and other emoluments payable in 

accordance with the foregoing provisions of these regulations, there shall 
be payable to every occupational therapist and occupational therapy 
aid employed for 28 days or more in an institution whose location in the 
opinion of the Director-General justifies extra remuneration a location 
allowance at a rate determined by the Director-General, but in no case 
exceeding £65 a year. 

(2) In respect of the first month during which an occupational 
therapist or occupational therapy aid is so employed, the location 
allowance shall be paid in one sum upon completion of the month, and 
thereafter as a regular addition to his salary. 

T. J. SHERRARD, 
Clerk of the Executive Council. 

EXPLANATORY NOTE 
This note is not part of the regulations, but is intended to indicate their general 

effect. 
These regulations prescribe the scales of salaries and allowances and other con­

ditions of employment for occupational therapists and occupational therapy aids 
employed by Hospital Boards. They form part of the Hospital Employment 
Regulations 1963, which prescribe other matters relating generally to the salaries, 
allowances, and conditions of employment of certain classes of Hospital Board 
employees. 

Issued under the authority of the Regulations Act 1936. 
Date of notification in Gazette: 20 June 1963. 
These regulations are administered in the Department of Health. 


