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Serial Number 1951 / 18

THE HOSPITAL EMPLOYMENT (OCCUPATIONAL THERAPISTS)
REGULATIONS 1951

B. . FREYBERG, Governor-General
ORDER IN COUNCIL

At the Government Buildings at Wellington, this 14th day of
February, 1951
Present :
Tur Hox. K. J. HOLYOAKE PRESIDING IN COUNCIL

PursvanT to the Hospitals Act, 1926, His Excellency the Governor-
General, acting by and with the advice and consent of the Executive
Council, doth hereby make the following regulations.

REGULATIONS

1. (1) These regulations may be cited as the Hospital Emplovient
(Occupational Therapists) Regulations 1951, and shall he read together
with and deemed part of the Hospital Emplovyment Regulations 1948%
(hereinafter referred to as the principal regulations).

(2) For the purposes of regulation 5 of the principal regulations,
these regulations shall be deemed to form a Part of the principal
regulations.

Cominencement

2. (1) The scales of salaries specified in the Schedule to these
regulations shall be deemed to have come into force on the dates
respectively shown in the headings of the columns therein headed
“ Yearly Rate of Salary from Ist April, 19497, and * Yearly Rate of
Salary from 1st June, 1949 7.

(2) Such other of the provisions of these regulatious as have the
cffect of increasing the rates of salaries, wages, and other emoluments and
increments payable in respect of the classes of persons whose positions
are specified in these regulations shall be deemed to have come into force
on the 1st day of April, 1949,

(3) Except as provided in the last two preceding subclauses, these
regulations shall come into force on the day after the date of their
notification in the Gazeite.

Interpretation

8. In these regulations, unless the context otherwise requires,—
“ Assistant eharge occupational therapist” means an occupa-
tional therapist who assists a charge occupational therapist
in the administration of the occupational therapy department
of an institution and, in the absence of the charge occupa-
tional therapist, discharges the duties of the charge

occupational therapist : i

* Statutory Regulations 1043, Serial number 1948/62, page 200,
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““Charge occupational therapist” means the principal or only
oecupational therapist employed in an institution :

“ Tstablishment of staff ”, when used with reference to an
institution or department thereof, means the number of
occupasional therapists thar the Director-General from
time to time determines 1s normally required for the work
of the institusion or department ; or, where no such deter-
mination has been made, means the average number of
occupational therapists employed on normal days of work
during the period of six months ended on the 31st March
or the 30th September, whichever is the later date, imme-
diately preceding the date on which the average is to be

calculated :

“ Qccupational therapist ” has the same meaning as in the
Occupational Therapv Act, 1949 :
“ Occupational therapy aid” means a person engaged in
elementary occupational therapy duties under the direct
supervision of an occupational therapist :
“ Staff occupational therapist ” means an occupational therapist
employed in any position not otherwise designated in the
Schedule to the next succeeding regulation :
** Tuberculosis institution, ward, or annex > means an institution,
ward, or annex wholly conducted for the reception or treat-
ment of persons suffering from tuberculosis.

Scales of Salaries and Wages

4. The scales of salaries and wages applicable to occupational
therapists and occupational therapy aids shall be those set out in the
Schedule appended to this regulation, namely :—

SCHEDULE :

THERAPY AIDS

Position.

1. Charge Occupational Therapist—

(a)](i) In an institution in which the establish-
ment of staff is eight or more

(ii) Ifactively supervising the occupational

therapy work of one or more other

institutions whose aggregate esta-

blishment of staff is four or more ..

(b) In an institution in which the establish-

ment of staff is less than eight but not

less than three .. ..

(¢) In an institution in which the establish-
ment of staff is less than three

2. Assistant Charge Occupational Therapist—
(a) In an institution in which the establish-
ment of staff is eight or more
(6) In any other case

3. Staff Occupational Therapist

Yearly Rate of Salary from

1st April, 1949,

Mini- Maxi-
ml’]?;. mﬁfxi. Increments.
£ £ £

445 525 20
£30 additional.

415 483 20, 25, 25
385 450 20, 20, 25
385 450 20, 20, 25

The remuneration of a
staff occupational
therapist.

345 425 20

SCALES OF SALARIES AND WAGES OF OCCUPATIONAL THERAPISTS AND OCCUPATIONAL

Yearly Rate of Salary from
1st June, 1949.

Mini- Maxi-

mum. mum, Imerements.
£ £ £

455 535 20

£30 additional.

425 495 20, 25, 25
395 460 20, 20, 25
395 460 20, 20, 256

The remuneration of a
staff occupational
therapist.

355 435 20
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SCHEDULE :

THERAPY ATDS—Ccontinued

Position.

4 Occupational Therapy Aid . .
. Part Time Occupational Thempxst or Occu-
pational Therapy Aid

6. Occupational Therapist or Occupational
Therapy Aid emplcyed in a tuberculosis
institution, ward, or annex. The
remuneration for corresponding positions
provided for in clauses 1 to 4 inclusive and

Yearly Rate of Salary from
1st April, 1049.

Mini- Maxi-
mum. mum. Increments.
£ £ £
225 285 15

A rate of salary repre-
senting that propor-
tion of the salary pay-
able in respect of full
time employment in
the position occupied
that the number of
hours worked during
the week bears to forty,
such rate to be in-
creased by 10 per cent
if the hours worked are
thirty or less.

£25 additional.
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NCALES OF SALARIES AND WAGES OF OCCUPATIONAL THERAPISTS AND OCCUPATIONAL

Yearly Rate of Salary from
1st June, 1949.

Mini- Maxi-

mum. mun. Increments.
£ £ £
235 205 15

A rate of salary repre-
senting that propor-
tion of the salary pay-
able in respect of full
time employment in
the position occupied
that the number of
hours worked during
the week bears to forty,
such rate to be in-
creased by 10 per cent
if the hours worked are
thirty or less.

£25 additional.

Deduction for Board and Lodging

5. In respect of any period during which a Board provides an
occupational therapist or an occupational therapy aid with board and
lodging, it shall make a deduction from the salary of the employee
concerned at an annual rate, approved by the Minister according to
the circumstances of the locality, of not less than £100 and not more
than £114.

Overalls and Uniforms

6. (1) A suitable overall shall be supplied for the use of every
male occupational therapist or occupational therapy aid, but shell
remain the property of the Board.

(2) A uniform dress, including a cap and a cape or cardigan, shall
be supplied for the use of every female occupational therapist or
occupational therapy aid, but shall remain the property of the Board.

(3) Two pairs of duty shoes and six pairs of duty stockings shall
each year be supplied free of charge to every female whole time occu-
pational therapist or occupational therapy aid.

(4) One pair of duty shoes and three pairs of duty stockings shall
each year be supplied free of charge to every female part time occu-
pational therapist or occupational therapyv aid working not less than
twenty hours a week.

(5) All such overalls and uniform dresses, but not other clothing,
shall be laundered free of charge.

Hours of Work

7. (1) On Monday to Friday inclusive the hours of work shall be
between the hours of 8 a.m. to 5.30 p.m., and shall be not more than
eight on any one day, inclusive of ten minutes for morning tea and
ten minutes for afternoon tea.
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(2) On Monday to Friday inclusive a break of one hour for a meal
hetween the hours of 12 noon and 2 p.m. shall be allowed on each day.

(3) On Saturday the hours of work shall be between the hours of
8 a.m. and 1 p.m., and shall be not more than four, inclusive of ten
minutes for morning tea.

(4) The normal weekly hours of work shall be forty.

(5) Notwithstanding the foregoing provisions of this regulation, a
Board may in case of emergency require an occupational therapist
or occupational therapy aid to work at times and for periods other
than those herembefore prescribed.

Overtimie

8. (1) Where an occupational therapist (other than a charge
occupational therapist) or occupational therapy aid is required to work
more than forty hours in any week, the excess time shall be deemed
to be overtime and shall be the subject of payvment at one and a half
times the hourly rate of pay :

Provided that the total overtime payment under this clause shall
not exceed £40 in any year.

(2) For the purposes of this regulation the hourlv rate of pay
shall be a two thousand and eightieth part of the yearly rate of salarv
pavable in accordance with the foregoing provisions of these regulations
before making any deduction under regulation 5 hereof, and in the final
calculation of the rate of payment for overtime a fraction of less than
a halfpenny is to be reckoned at the halfpenny above and a fraction
of more than a halfpenny at the penny above.

(3) Wbere a charge occupational therapist is required to work mere
than forty hours in any week, ke shall be entitled to time off equivalent
to the excess hours at a later date convenient to the Board.

Annual Leave and Holiday Leave

9. (1) Occupational therapists and occupational therapy aids shall
be granted nineteen days’ leave of absence for recreational purposes
on full pay in respect of each year of employment.

(2) The number of days stated in the last preceding subclause is
to be reckoned in consecutive davs (including Saturdays and Sundays,
but excluding any of the public holidays, or substituted succeeding
days, where applicable, prescribed in subclause (5) of this regulation,
that way fall during a period of leave).

(3) A Board may permit annual leave to be taken in two periods.

(4) When the employment of an occupational therapist or occu-
pational therapy aid ceases, he shall be paid salary in lieu of leave
in respect of any annual leave ov portion of annual Jeave accrued due
to him.

(5) In addition to annual leave granted in accordance with this
regulation, each occupational therapist or occupational therapy aid
shall be allowed leave on full pay on the following public holidays—
namely, Christmas Day, Boxing Day, New Year’s Day, Good Friday,
Easter Monday, Anzac Day, Sovereign’s Birthday, Labour Day, and
the holiday observed in the locality concerned as Anniversary Day -
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Provided that, when any of the above named public holidays
(other than Anzac Day) that can fall on a Saturday or Sunday so
falls, the next succeeding day which is not one of the said public
holidays or observed as a substituted holiday under this proviso shall
be allowed :

Provided further that any occupational therapist or occupational
therapy aid may be required to work on any of the above named
public holidays or substituted succeeding days if he is allowed an
equivalent holiday on a later day convenient to the Board.

Sick Leave

10. (1) Where an occupational therapist or occupational therapy
aid is granted leave of absence on account of sickness or injury not
arising out of and in the course of his employment (hereinafter referred
to as sick leave), he shall be entitled to full pav according to the scale
set out in the Schedule to this regulation.

(2) The length of service for the purposes of the Schedule means
the aggregate period of service, whether continuocus or intermittent,
in the employ of a Board, a separate institution, or the Crown.

(3) The total period of sick leave with full pay set out in the
Schedule may consist of one or more periods. Sick leave with full
pay for each period allowed is to be reckoned in consecutive days
(including Saturdays, Sundays, and the public holidays or substituted
succeeding days, where applicable, that may fall during a period of
sick leave).

(4) The total period of sick leave with full pay to which any occu-
pational therapist or occupational therapy aid is entitled as set out
in the said Schedule shall be computed in respect of his whole length
of service.

(5) In addition to sick leave with full pay as provided for in the
foregoing provisions of this regulation, an occupational therapist
or occupational therapy aid may, at the discretion of a Board, be
granted sick leave with full pay for not more than eight days in any
vear where on account of minor illness it is deemed inadvisable for
him, in his own interests or those of the institution, to be on duty.

(6) Where in the opinion of a Board an occupational therapist or
occupational therapy aid in its employ is incapacitated by sickness
or injury arising out of and in the course of his employment, it shall
be permissible for the Board to continue to payv his full salary during
incapacity :

Provided that the prior written approval of the Director-General
shall be obtained for any such payment beyond a period of three
months :

Provided further that the period in respect of which salary is paid
in accordance with the provisions of this clause shall not be regarded
as sick leave with pay for the purposes of the foregoing provisions of
this regulation.
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SCHEDULE
Fength o Service R e P R e

Up to three months’ service 1 7 days.
Over three months’ and up to six

months’ service .. . | 14 days, inclusive of days previously allowed.
Over six months’ and up to nine

months’ service .. . | 31 days, inclusive of days previously allowed.
Over nine months’ and up to five

years’ service . | 46 days, inclusive of days previously allowed.
Over ﬁve years and up to ten J

years’ serwce . . | 92 days, inclusive of days previously allowed.

Over ten years’ and up to tw. entx
years’ service .
Over twenty veaxs and up to

; 183 days, inclusive of days previously allowed.

|
thirty years’ service ‘ 275 days, inclusive of days previously allowed.
3

|

i

Over thirty years’ service 65 days, inclusive of days previously allowed.

T. J. SHERRARD,
Clerk of the Executive Council.

Issued under the authority of the Regulations Act, 1936.
Date of notification in Gazeite : 15th day of February, 1951.
These regulations are administered in the Department of Health.



