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Serial Number 1954/7 

NEW ZEALAND 

THE EFFICIENCY DECORATION REGULATIONS 1954 

Approved: 

ELIZABETH R. 

PuRSUANT to the Royal Warrant" dated the 17th day of November 1952 
consolidating and amending divers previous Royal Warrants relating 
to the instituting and creating of the Efficiency Decoration, and subject 
to Her Majesty's approval, the Minister of Defence hereby makes the 
following regulations for the purposes of the Efficiency Decoration in 
relation to officers of the New Zealand Territorial Force. 

REGULATIONS 
1. These regulations may be cited as the Efficiency Decoration 

Regulations 1954. 

Purpose 
2. The Efficiency Decoration and clasps are rewards to an officer 

for long and meritorious service of proved capacity in the Territorial 
Army of Great Britain or other auxiliary forces of the Commonwealth, 
and, in New Zealand, are conferred by the Governor-General only on 
officers of the New Zealand Army who have performed the requisite 
qualifying service under these regulations: 

Provided that prior service in the auxiliary forces of any other part 
of the Commonwealth, duly certified, shall count towards the requisite 
qualifying service as hereinafter appearing. 

Subsidiary Title 
3. ( 1) A subsidiary title to denote the force in which the recipient 

was serving at the time when he qualified for the reward is inscribed 
on the bar brooch of the decoration, those decorations awarded to 
officers of the New Zealand Army being so inscribed with the title 
" New Zealand ". 

(2) An officer on whom the decoration is conferred is entitled to 
the addition after his name of the letters "E.D.". 

* Statutory Regulations 1954, Serial number 1954/6, page 12. 
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Interpretation 
4. In these regulations, unless the context otherwise requires,-

" Auxiliary forces of the Commonwealth" means the Royal New 
Zealand Naval Volunteer Reserve, the New Zealand Terri­
torial Force, and the New Zealand Territorial Air Force; the 
Territorial Army, the Auxiliary Territorial Service, the Royal 
Naval Volunteer Reserve, and the Royal Auxiliary Air Force 
in the United Kingdom, and other similar forces of any other 
part of the Commonwealth : 

"Commonwealth" means the British Commonwealth of Nations; 
and includes every territory for whose international relations 
the Government of any country of the Commonwealth is or 
has been responsible. 

Eligibility 
5. ( 1) An officer, in order to be eligible for the award of the 

decoration, shall-
(a) Have been a commissioned officer serving on the active list of 

the New Zealand Territorial Force on or after the 23rd day 
of September 1931; and 

(b) Have completed twelve years' continuous efficient service 
calculated in accordance with regulations 6, 7, and 8 hereof, 
subject to the provisions of S"(lbclause (3) of this regulation: 

Provided that qualifying commissioned service has been 
rendered on or after the 3rd day of September 1939; and 

(c) Have attended a minimum of ten annual training camps in the 
aforesaid period of twelve years ; and 

(d) Have attended a minimum of six days' out-of-camp training in 
each year of the aforesaid period; and 

(e) Have been certified annually as efficient by the Commanding 
Officer of his unit. 

(2) Where the qualifying service of an officer terminated before 
the 3rd day of September 1939, it is essential that he shall have com­
pleted twenty years' efficient service under the Efficiency Decoration 
regulations then in force. 

(3) The underrnentioned periods, though not counting as qualifying 
service for the award of the decoration, shall not be considered as a 
break in the aforesaid twelve years' continuous qualifying service for the 
decoration: 

(a) Periods of not more than twelve months between service m 
auxiliary forces in different parts of the Commonwealth: 

(b) Periods of service in the Reserve of Officers : 
(c) Periods of leave of absence from active duties with unit granted 

under Army Regulations or Army Standing Orders. 

Double Qualifying Service 
6. ( 1 ) An officer who was serving on the Active List or Reserve of 

the New Zealand Territorial Force on the 2nd day of September 1939 
and. who was mobilized or enlisted for full time commissioned service 
in the Territorial Force, the 2nd New Zealand Expeditionary Force, 
the New Zealand Temporary Staff, the National Military Reserve, or the 
New Zealand Horne Guard may reckon such service as double qualifying 
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service from the date on which he commenced full time duty until 
the date he ceased full time duty (including any leave due on the expiry 
thereof) or was appointed to the Regular Force, whichever date is the 
earlier. 

(2) No such service as aforesaid subsequent to the 1st day of 
April 1949 shall be counted as double qualifying service. 

( 3) A period of two months of such service as aforesaid may be 
counted as the equivalent of attendance at two annual training camps 
and twelve days out-of-camp training: 

Provided that such equivalent service shall be counted once only in 
any one calendar year. 

( 4) Commissioned service in West Africa before the 3rd day of 
September 1939 shall count as double qualifying service, but any 
peri?d spent on leave therefrom shall count only as single qualifying 
serv1ce. 

Single Qualifying Service 

7. The following service shall be taken into account as single 
qualifying service: 

(a) Commissioned service on the active list of the Territorial Force: 
(b) Commissioned service in Class I or Class II of the New Zealand 

National Military Reserve subsequent to the 20th day of 
July 1939, or in the New Zealand Home Guard subsequent 
to the lOth day of September 1941 (the date on which the 
Home Guard was constituted a part of the New Zealand 
Defence Forces) : 

(c) Commissioned service on the Reserve of Officers, Regimental 
List, in any year in which the prescribed training for officers 
on the Active List of the Territorial Force has been performed: 

(d) Commissioned service in any of the authorized auxiliary forces 
of the Commonwealth, which service shall be taken into 
account in accordance with the regulations for those forces: 

(e) Commissioned service during the period from the 4th day of 
August 1914 to the 31st day of December 1921 inclusive in 
the permanent naval or military forces of New Zealand, or 
in the New Zealand Expeditionary Force, or in a permanent 
force of the United Kingdom or of a dominion or colony: 

Provided that the officer was commissioned between the 
4th day of August 1914 and the 11th day of November 1918 
inclusive and subsequently obtained a commission in the 
Territorial Force: 

(f) Commissioned service in the regular naval, military, or air forces 
of New Zealand, the 2nd New Zealand Expeditionary Force, 
the New Zealand Temporary Staff, or in a permanent force 
of the United Kingdom or of a dominion or colony during 
the period from the 2nd day of September 1939 to the 
1st day of May 1949 inclusive: 

Provided that the officer was commissioned between the 
2nd day of September 1939 and the 2nd day of September 
1945 inclusive and was subsequently commissioned in the 
Territorial Force before the 1st day of May 1949, or, having 
enlisted in the ranks of the Territorial Force before the 1st 
day of March 1950, was subsequently commissioned in the 
Territorial Force: 
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Service in the ranks of the Territorial Force from the date of 
mobilization or calling out for full time service until the last 
day of any leave granted at the termination of full time 
service: 

Provided that the man was serving on the 2nd day of 
September 1939, and was mobilized or called out as aforesaid 
on or after that date and was subsequently commissioned in 
the Territorial Force: 

Provided also that he rejoined the re-activated Territorial 
Force before the 1st day of May 1949: 

Commissioned service as an officer with the cadet forces of 
New Zealand, when continuous with other qualifying service, 
may continue to be taken into account as single qualifying 
service for the award of the Efficiency Decoration or clasp 
until such time as his qualifying period for that award has 
been completed; but, thereafter, his service with cadets will 
count only as qualifying service for the award of the Cadet 
Forces Medal. 

Half Qualifying Service 
8. The following shall count as half qualifying service: 
(a) Service, after attaining the age of seventeen years, in the ranks 

of any of the authorized auxiliary forces of the Common­
wealth; 

(b) Service in the ranks of the permanent naval or military forces 
of New Zealand or of the United Kingdom or of a dominion 
or colony during the period from the 4th day of August 1914 
to the 31st day of December 1921 inclusive: 

Provided that the individual was subsequently commis­
sioned into the Territorial Force: 

(c) Service in the ranks of the regular forces of the Navy, Army, 
or Air Force of New Zealand or the United Kingdom, or 
any other Commonwealth country, during the period from the 
2nd day of September 1939 to the 1st day of May 1949 
inclusive: 

Provided tllat the individual was commissioned into the 
Territorial Force before the 1st day of May 1949 or, having 
enlisted into the ranks of the Territorial Force before the 
1st day of March 1950, was subsequently commissioned into 
the Territorial Force. 

Non-qualifying Service 
9. The following shall not count as qualifying service: 
(a) Any service in an honorary capacity: 
(b) Service in the force in which the officer qualified for and was 

awarded the Volunteer Officer's Decoration, the Territorial 
Decoration, or the Colonial Auxiliary Forces Officers' 
Decoration : 

(c) Any service t~at has previously been recognized by the award 
of an Effinency Medal and clasp or clasps, or any Long 
Service and Good Conduct Medal, or the Cadet Forces Medal: 

(d) Service in the ranks, except such service as may be counted 
under regulations 7 and 8 hereof: 
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Any year in which the officer is not certified as efficient as 
required by regulation 5 ( 1) (e) hereof: 

Any service rendered before attaining the age of seventeen years: 
Any service with or in the New Zealand Cadet Corps, except 

such service as may be counted under regulation 7 (h) hereof. 

Clasp to the Efficiency Decoration 

10. ( 1) An officer of the Territorial Force who-
(a) Completes a further six years' efficient qualifying service, 

reckoned as hereinbefore provided, over and above the initial 
twelve years required for the decoration; and 

(b) Attends five annual training camps during those six years; and 
(c) Is certified each year as being efficient by the Commanding 

Officer of his unit,-
shall be entitled to a clasp to be worn on the ribbon of the decoration: 

Provided that when an officer has been awardee\ the decoration for 
twenty years' non-continuous service under the regulations heretofore 
in force and, as part of that service, completed twelve years' continuous 
service on or after the 3rd day of September 1939, he may have his 
qualifying service re-assessed under these regulations for the purpose 
of determining his eligibility for a clasp or clasps to the decoration. 

(2) A clasp shall be awarded for every subsequent period of six 
years' efficient service completed as aforesaid. 

( 3) In undress and in service uniform when ribbons only are worn, 
the grant of clasps shall he denoted by the wearing on the ribbon of a 
small silver rose or roses according to the number of clasps awarded; 
such rose or roses. as the case may be, will not be worn on the ribbon 
when the decoration itself is worn. 

Applications for the Decoration 

11. ( 1 I Applications for the ckcoration shall be made on Armv form 
N.Z. 76F. They :-:hall be forwardecl to Army Headquarters through 
normal channels. The Divisional or Dic<trict, etc., Commamln must 
certify the applicant as being efficient and thoroughly capable, and in 
every way deserving of the Efficiency Decoration. An officer who is 
no longer serving shall forward his application through the unit in which 
he completed his qualifying service for the decoration, or, if the unit 
has been disbanckcL directly to Armv Hradquartcrs. Applications must 
be recommended by the officer who commanded the unit at thr time 
when the applicant completed his qualifving service, and if that officer is 
not available the unit shall state the fact 011 the application \vhen 
forwarding it to Army Headquarters for consideration. 

(2) All awards of the decoration shall be subject to the approval 
of the Governor-General, and the names of those officers upon whom 
he confers the decoration shall be published in New Zealand Army 
Orders and a register of the awards shall be kept and maintained at 
Army Headquarters. 

Forfeiture and Restoration 

12. An officer to whom the decoration has been awarded who has 
deserted the forces or suffers death through sentence of Court-martial, 
or is cashiered, dismissed, or removed from the forces for misconduct, 
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shall, on the recommendation of the Minister of Defence and with the 
approval of the Governor-General, forfeit the decoration and any clasp 
or clasps. 

13. An officer to whom the decoration has been awarded, or who 
may be entitled to the decoration or to any clasp or clasps, who is 
convicted of an offence of treason, sedition, mutiny, cowardice, desertion, 
or disgraceful conduct of an unnatural kind, or who is convicted of 
a criminal offence by the civil power, shall, on the recommendation of 
the Minister of Defence and with the approval of the Governor-General, 
forfeit the decoration and any clasp or clasps,. or any entitlement thereto. 

14. In any case in which the decoration has been forfeited under 
these regulations, the Governor-General may, on the recommendation 
of the lVlinister of Defence, approve of the restoration of the decoration 
and any clasp or clasps. 

Dated at Wellington, this 13th day of January 1954. 

T. L. MACDONALD, 
Minister of Defence. 

Issued under the authority of the Regulations Act 1936. 
Date of notification in Gazette: 14 January 1954. 
These regulations are administered in the Army Department. 


