
2011/198

Education (Early Childhood
Services) Amendment Regulations

2011

Anand Satyanand, Governor-General

Order in Council

At Wellington this 30th day of May 2011

Present:
His Excellency the Governor-General in Council

Pursuant to section 317 of the Education Act 1989, His Excellency
the Governor-General, acting on the advice and with the consent of
the Executive Council, makes the following regulations.

Contents
Page

1 Title 2
2 Principal regulations amended 2
3 Commencement 2
4 Interpretation 2
5 Additional requirements where application relates to

centre
3

6 New regulation 9A inserted 3
9A Additional requirement where application relates

to hospital-based education and care service
3

7 New regulation 20A inserted 3

1

http://www.legislation.govt.nz/pdflink.aspx?id=DLM187327


r 1
Education (Early Childhood Services)

Amendment Regulations 2011 2011/198

20A Requirements for premises of centre and
hospital-based education and care service

3

8 Classes of licence, conditions, and other matters 4
9 New regulation 22A inserted 4

22A Limitations for centres and hospital-based services
providing services for children under 2 years

4

10 Limitation on mixed ages in centres and hospital-based
services

5

11 Additional requirements relating to licences for centre 5
12 Additional requirements relating to licences for

hospital-based education and care service
6

13 Qualifications, ratios, and service-size standard: general 6
14 New Schedule 2 substituted 6
15 Schedule 3 amended 6

Schedule 7
New Schedule 2 substituted

Regulations
1 Title

These regulations are the Education (Early Childhood Ser-
vices) Amendment Regulations 2011.

2 Principal regulations amended
These regulations amend the Education (Early Childhood Ser-
vices) Regulations 2008.

3 Commencement
These regulations come into force on 1 July 2011.

4 Interpretation
(1) Paragraph (b) of the definition of person responsible in regu-

lation 3 is amended by inserting “or persons” after “person”.
(2) Paragraph (b)(i) of the definition of person responsible in

regulation 3 is amended by omitting “has” and substituting
“have”.
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(3) Paragraph (b)(ii) of the definition of person responsible in
regulation 3 is amended by omitting “supports” and substitut-
ing “support”.

5 Additional requirements where application relates to
centre
Regulation 9(1)(b) is amended by inserting “, and the require-
ments of regulation 20A (which relates to premises),” after
“45”.

6 New regulation 9A inserted
The following regulation is inserted after regulation 9:

“9A Additional requirement where application relates to
hospital-based education and care service
Every application for a licence to operate a hospital-based edu-
cation and care service must be accompanied by evidence sat-
isfactory to the Secretary that the hospital-based education and
care service complies with the requirements of regulation 20A
(which relates to premises).”

7 New regulation 20A inserted
The following regulation is inserted after regulation 20:

“20A Requirements for premises of centre and hospital-based
education and care service

“(1) Before granting any licence for a centre or hospital-based edu-
cation and care service, the Secretary must be satisfied that the
premises comply with this regulation.

“(2) The premises must—
“(a) be situated on a single site; and
“(b) be for the exclusive use of the centre or the hospital-

based education and care service.
“(3) If the premises comprise 2 or more components,—

“(a) each component must be immediately adjacent and con-
nected to at least 1 other component; and

“(b) children must have safe access to each component.
“(4) In this regulation,—

“componentmeans any land or building that forms part of the
premises
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“premises means the premises from which the centre will op-
erate, or fromwhich the hospital-based education and care ser-
vice will be provided.”

8 Classes of licence, conditions, and other matters
Regulation 22(5) is amended by adding the following para-
graph:
“(d) limiting the use of a defined activity space to a speci-

fied number of childrenwhilemaintaining theminimum
space requirements set out in Schedule 4 for each child.”

9 New regulation 22A inserted
The following regulation is inserted after regulation 22:

“22A Limitations for centres and hospital-based services
providing services for children under 2 years

“(1) This regulation applies in respect of—
“(a) early childhood education and care centres; and
“(b) hospital-based education and care services.

“(2) No more than 25 children under 2 years may attend any centre
or hospital-based education and care service at the same time
without the Secretary’s approval (which may be given under
subclause (3)).

“(3) The Secretary may approve up to 75 children under 2 years to
attend any centre or hospital-based education and care service
at the same time if—
“(a) the centre or hospital-based education and care service

is providing or intends to provide its services exclu-
sively for children under 2 years; and

“(b) the Secretary is satisfied that all the children will be
adequately cared for; and

“(c) the Secretary is satisfied that the centre or hospital-
based education and care service is able tomaintain a ra-
tio of 1 adult to every 5 children (as indicated in Sched-
ule 2) with the increased number of children.”
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10 Limitation on mixed ages in centres and hospital-based
services

(1) Regulation 23(2) is amended by omitting “25” and substituting
“50”.

(2) Regulation 23 is amended by revoking subclause (3) and sub-
stituting the following subclause:

“(3) The Secretary may approve, for any centre or hospital-based
education and care service intending to have a mixture of chil-
dren aged under 2 years and 2 years or over, a maximum roll
of 150 if—
“(a) the number of children under 2 years who will be at-

tending does not exceed 75; and
“(b) the Secretary is satisfied that the service will be organ-

ised in a way that—
“(i) ensures all the children will be adequately cared

for; and
“(ii) reflects the different needs of the children attend-

ing.”
(3) Regulation 23(4) is amended by omitting “subclause (2)” and

substituting “subclause (3).”

11 Additional requirements relating to licences for centre
Regulation 26(1) is amended by revoking paragraph (d) and
substituting the following paragraph:
“(d) the maximum number of children who may attend the

centre at any one time, which may not exceed—
“(i) 150, if all the children who may attend the centre

at any one time are 2 years or over:
“(ii) 25, if all the children who may attend the centre

at any one time are under 2 years, unless a higher
maximum number (not exceeding 75) is author-
ised by the Secretary under regulation 22A(3):

“(iii) 50, if children of mixed ages may attend the cen-
tre at any one time, unless a higher maximum
number (not exceeding 150) is authorised by the
Secretary under regulation 23(3):”.

5

http://www.legislation.govt.nz/pdflink.aspx?id=DLM1412584
http://www.legislation.govt.nz/pdflink.aspx?id=DLM1412584
http://www.legislation.govt.nz/pdflink.aspx?id=DLM1412584
http://www.legislation.govt.nz/pdflink.aspx?id=DLM1412587


r 12
Education (Early Childhood Services)

Amendment Regulations 2011 2011/198

12 Additional requirements relating to licences for
hospital-based education and care service
Regulation 27(1) is amended by revoking paragraph (d) and
substituting the following paragraph:
“(d) the maximum number of children who may attend the

service at any one time, which may not exceed—
“(i) 150, if all the childrenwhomay attend the service

at any one time are 2 years or over:
“(ii) 25, if all the children who may attend the service

at any one time are under 2 years, unless a higher
maximum number (not exceeding 75) is author-
ised by the Secretary under regulation 22A(3):

“(iii) 50, if children of mixed ages may attend the ser-
vice at any one time, unless a higher maximum
number (not exceeding 150) is authorised by the
Secretary under regulation 23(3):”.

13 Qualifications, ratios, and service-size standard: general
Regulation 44(1) is amended by revoking paragraph (d) and
substituting the following paragraph:
“(d) to ensure that, at all times while children attend the ser-

vice,—
“(i) those children, and the adults providing educa-

tion and care who supervise them, are supervised
by a person responsible; and

“(ii) there is 1 person responsible for every 50 chil-
dren.”

14 New Schedule 2 substituted
Schedule 2 is revoked and the Schedule 2 set out in the Sched-
ule of these regulations is substituted.

15 Schedule 3 amended
(1) Schedule 3 is amended by omitting the first item in the second

column of the table and substituting the following item:
“No more than 150 children aged 2 years and over attending
at any one time”.
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(2) The second item in the second column of the table in Schedule
3 is amended by adding “unless otherwise approved by the
Secretary under regulation 22A(3)”.

(3) The third item in the second column of the table in Schedule
3 is amended by omitting “25” and substituting “50”.

(4) The note in Schedule 3 under the heading “Schedule to be
read in conjunction with other requirements” is amended
by inserting the following bullet point before the first bullet
point:
“• regulation 22A (which deals with centres and hospital-

based education and care services that provide services
for children under 2 years); and”.

Schedule r 14

New Schedule 2 substituted
Schedule 2 r 44(1)(b)

Adult-to-child ratios (minimum)
Early childhood
education and
care centres and
hospital-based
education and care
services

Age of children
attending

Number of
children
attending

Minimum
staffing

All-day Under 2 years old 1–5 1
6–10 2
11–15 3
16–20 4
21–25 5

2 years old and over 1–6 1
7–20 2
21–30 3
31–40 4
41–50 5
51–60 6
61–70 7
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Early childhood
education and
care centres and
hospital-based
education and care
services

Age of children
attending

Number of
children
attending

Minimum
staffing

71–80 8
81–90 9
91–100 10
101–110 11
111–120 12
121–130 13
131–140 14
141–150 15

Sessional Under 2 years old 1–5 1
6–10 2
11–15 3
16–20 4
21–25 5

2 years old and older 1–8 1
9–30 2
31–45 3
46–60 4
61–75 5
76–90 6
91–105 7
106–120 8
121–135 9
136–150 10

All-day or sessional Both age groups Up to 3 chil-
dren of mixed
ages

1
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Early childhood
education and
care centres and
hospital-based
education and care
services

Age of children
attending

Number of
children
attending

Minimum
staffing

More than 3
children of
mixed ages

Sum of min-
imum staffing
requirement
for relevant
number of
children under
2 years old (as
set out above)
and minimum
staffing re-
quirement for
relevant num-
ber of children
of or over 2
years old (as
set out above)

Service type
Ages of children
attending

Number of
children
attending

Number
of adults
required

(minimum)
Under 2 years old 1–2 1Home-based education and

care service 2 years old or over 1–4 1

Mixed 1–4 1

Who counts as adult or child when applying ratios

1 For every service, a person must be 17 years or older and involved in duties
other than food preparation and serving, administrative duties, and maintenance
to count as an adult.

2 However, in every service (except a home-based education and care service),
a person does not count as an adult while at lunch, or while having a break, or
during non-contact times.

3 For every service (except a home-based education and care service), a person
present aged under 6 years counts as a child.

4 For a home-based education and care service, a person present aged under 6
years counts as a child unless the person is enrolled at school and is the child of
an educator providing education and care at the home.

5 In the case of a centre or hospital-based education and care service, every child
present (including the child of the service provider or person responsible or
supervisor or staff member) of any age also counts as a child.
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Adult-to-child ratios are subject to exceptions

The adult-to-child ratios described in this schedule are subject to—

(a) special rules about siblings set out in regulation 54(4); and

(b) any increase authorised by the Secretary under regulation 22A(3) or 23(3)
relating to the maximum number of children who may attend.

Spare capacity for children under 2 can be set off against number of children 2
or over in some circumstances
Regulation 44A allows some mixed-age early childhood education and care centres
and hospital-based education and care services to take spare capacity for children
under 2 into account in determining the staffing required for children aged 2 or over.

Michael Webster,
for Clerk of the Executive Council.
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Explanatory note
This note is not part of the regulations, but is intended to indicate
their general effect.
These regulations, which come into force on 1 July 2011, amend the
Education (Early Childhood Services) Regulations 2008 (the princi-
pal regulations).
These regulations make a number of amendments to the maximum
number of children who may attend an early childhood education
and care centre (centre) or hospital-based education and care service
(hospital-based service). The effects of those changes are as fol-
lows:
• a maximum of 150 children aged 2 years or over may attend a

centre or hospital-based service at the same time (regulations
11 and 12):

• if a centre or hospital-based service provides or intends to pro-
vide services for children aged under 2 years,—
• a maximum of 25 children aged under 2 years may at-

tend the centre or hospital-based service at the same
time (regulation 9); and

• the Secretary of Education (the Secretary) may approve
the attendance of up to 75 children aged under 2 years
if satisfied that certain criteria are met (regulation 9):

• if a centre or hospital-based service provides or intends to pro-
vide services for children aged under 2 years and 2 years or
over,—
• a maximum of 50 children aged under 2 years and 2

years or over may attend the centre or hospital-based
service at the same time (regulation 10); and

• the Secretary may approve the attendance of up to 150
children aged under 2 years and 2 years or over if the
number of children aged under 2 years does not exceed
75 and other criteria are met (regulation 10).

These regulations also amend the principal regulations by—
• enabling the Secretary to impose a special condition relating

to the use of a defined activity space (regulation 8); and
• imposing, in relation to the premises of a centre or hospital-

based service, requirements that must be met before the Sec-
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retary may grant a licence for the centre or hospital-based ser-
vice (regulation 7); and

• requiring each licensed service provider to ensure that for
every 50 children there is 1 person responsible for supervising
the children and the adults supervising the children (regula-
tion 13).

Issued under the authority of the Acts and Regulations Publication Act 1989.
Date of notification in Gazette: 2 June 2011.
These regulations are administered by the Ministry of Education.
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Wellington, New Zealand:
Published under the authority of the New Zealand Government—2011
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