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A party, say a Claimant, obtains an award in its

favour against another party, say a Respondent.

So far, so good. But what happens if the award
is then set aside by the Courts? Can the Court
remit the award back to the original Tribunal?
Can (or must) the Claimant issue fresh arbitral
proceedings with respect to the same matters?
Or is that the end of the road for the Claimant?

The Singapore Court of Appeal (the "SGCA"), in
the recent decision of AKN and another v ALC
and others and other appeals [2015] SGCA 63,
has considered these questions and suggested
some answers. In short, where an award is set
aside, the original Tribunal remains functus
officio (i.e. the Tribunal's mandate is spent) and
it cannot be asked to reconsider any matters
covered by the award. Itis also likely that, in
the interests of finality, any matters covered by
the award cannot be re-arbitrated before a
different Tribunal, although there may be
exceptions in some circumstances.

Background

The underlying dispute arose from an Asset
Purchase Agreement (the "APA") entered into
by the liquidators of an insolvent corporation,
the corporation’s secured creditors and
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purchasers. The APA was for the purchase of a
production facility (and its machinery) from the
corporation. Under the APA, the liquidators and
the secured creditors were to sell the
company'’s assets to the purchasers and the
secured creditors entered into another
agreement under which the purchasers would
issue notes to the secured creditors and make
subsequent payments based on these noted.

The purchasers later discovered that certain
taxes for the assets had not been paid. They
claimed that this constituted a failure to deliver
free and clear of all liens, and was therefore a
breach of the APA by the liquidator and the
secured creditors. The aggrieved purchasers
commenced SIAC arbitration against the
liquidator and the secured creditors, and
obtained an award in their favour.

The liquidator and the secured creditors
subsequently obtained orders from the SGCA
setting aside parts (although not all) of the SIAC
award (see the earlier judgment of AKN v ALC
[2015] 3 SLR 488). The award having been set
aside in part, the parties then sought guidance
from the SGCA about what should happen next.
Should the matters covered by those parties of
the award which had been set
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aside in part, the parties then sought guidance
from the SGCA about what should happen
next. Should the matters covered by those
parties of the award which had been set aside
now be remitted back to the Tribunal for
further consideration? Was it possible for any
of the parties to re-issue arbitration
proceedings with respect to any matters?

Decision

If the Court sets aside an award,
can the Court then remit the award
back to the original Tribunal for
further consideration?

The Singapore Courts have the power to set
aside an award on certain narrow grounds,
pursuant to Section 24 of the International
Arbitration Act (IAA) and Article 34(a) of the
Model Law (which is given force in Singapore
under the IAA). Article 34(4) of the Model Law
provides further that where the Court “is asked
to set aside an award”, the Court "may”
“suspend the setting aside proceedings...in order
to give the arbitral tribunal an opportunity to
resume the arbitral proceedings or to take such
other action as in the arbitral tribunal’s opinion
will eliminate the grounds for setting aside”.

Some earlier decisions of the Singapore Courts
had been thought to suggest that, where the
Courts had set aside an award, the Court could
refer back to the original Tribunal (or “remit"”)
certain matters arising from the award. The
SGCA considered that, in view of “the plain
words of Art 34(4) [Model Law]"” and “good
sense”, there was no power to remit any
matters under the IAA or Model Law once the
Court has set aside an award.

In short, the Court can either remit or set aside
an award. It cannot do both. Once an award is

set aside, the Court has no power to remit the
award.

If an award is set aside, does the
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original Tribunal still have
jurisdiction to reconsider any
matters arising from the award?

It was undisputed that were an award was set
aside, the award itself would cease to have any
legal effect. However, the purchasers went on
to argue that, in those circumstances, the award
should be treated as having not been made in
the first place. Accordingly, parties to the
arbitration are entitled to have the issued in
dispute, that are covered by the portions of the
award that have been set aside, re-heard by the
original Tribunal —i.e. because the original
award is treated as having never been made,
the Tribunal is still in a position to now issue its
award (perhaps after considering matters
further).

The SGCA considered this to be "plainly
counter-intuitive” and “rather odd”, and
confirmed that such an approach is wrong. The
Tribunal's mandate ends with the making of its
award unless the Tribunal is restored pursuant
to an order from the Court (which is only
possible in certain narrow circumstances).
Setting aside an award does not restore or
revive the Tribunal's jurisdiction.

If an award is set aside, can parties
issue fresh proceedings before a
newly constituted Tribunal?

The SGCA clarified that, save where the award
was set aside on the ground that there was no
arbitration agreement between the parties, the
arbitration agreement would survive the
setting aside of an award. Furthermore, in
principle, parties who have had their
arbitration award set aside by the Court may be
entitled to start fresh arbitration proceedings,
but there are limitations to this right.

The SGCA emphasised the applicability of res

judicata in arbitration, stating that “just as
finality is of significance to the courts, so too is
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it of importance to arbitration. Thus the courts
will typically not rehear matters that have
already been determined in arbitration”.

In view of the doctrine of res judicata, if a
dispute is considered to have been dealt with
and decided by a tribunal, and assuming the
dispute was capable of being arbitrated and
fell within the parties’ arbitration agreement,
that dispute cannot subsequently be the
subject of a fresh reference to arbitration.
Furthermore, where a party could have bene
expected to raise certain issues in an
arbitration but chose not to do so, the doctrine
of res judicata will preclude the reopening of
such matters. However, where the Tribunal
could be said to have not dealt with the
matters raised (e.g. it had plainly overlooked,
and never engaged with, the merits of a party's
case), then the doctrine of res judicata would
not be engaged. Fresh arbitration proceedings
before a new Tribunal may be commenced.

In the present case, the original Tribunal had
rejected certain claims made by the purchasers,
but had allowed the purchasers to succeed on
certain alternate claims. The alternate claims
had never been squarely advanced by the
purchasers. The SGCA set aside the award with
respect to these claims, as the other parties
had not had a proper opportunity to address
them. However, this did not entitle the
purchasers to re-arbitrate these claims. The
purchasers had not raised the claims in the
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original arbitration and, notwithstanding the
award being set aside, it was too late to raise
them now. In contrast, the SGCA also set aside
certain other findings of the Tribunal
concerning claims raised by the secured
creditors, because the Tribunal had not
properly engaged in the merits of these claims.
The secured creditors were free to issue fresh
arbitral proceedings with respect to these
claims, as the Tribunal had never considered
them.

Comment

This case confirms that an award cannot be
remitted once it has been set aside. This is
even if the award has only been set aside in
part. The Tribunal has no mandate to rehear
portions of the award that have been set aside.
The case also confirms that the doctrine of res
judicata applies to arbitration. The application
of this doctrine, and therefore whether a party
can or cannot commence fresh arbitration
proceedings before a new tribunal where an
award is set aside, is likely to be highly fact-
dependent. However, what is clear is that
parties in any arbitration should be careful to
squarely raise any claims or issues which they
believe have merit. If they fail to do so, then it
may be too late to raise these issues in any
subsequent proceedings. This is part of the
extended red judicata doctrine.
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